"Üretmekten başka şansımız yok"

Farklı sektörlerde de yatırımlarına devam eden Ayyıldız'ın yöneticisi Çebi, "Bu işleri yaparken eğitim şart. Üretmek, bir şeyler meydana getirmek, kısacası 'sanayicilik ruhu' olmadan bu işler olmaz. Kaldı ki her Türk yatırımcısının ilk hedefi bu ülkede üretmek olmalıdır. Tüketmek değil" diyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Emre ALKİN

Osman Levent Çebi; ülkemizin ilk sutyen, korse ve mayo markası olan ve elli dokuz yıldır sektörde faaliyet gösteren Ayyıldız firmasını otuz üç yıldır yönetiyor… Plastik katlanır kasa Aykasa markası ile Uzak Doğu, Kore, Singapur başta olmak üzere yirmi ülkeye ihracat gerçekleştiriyor...

Aty Çevre Endüstriyel Atık Yönetimi A.Ş olarak da sanayi atıklarının bertaraf edilmesi ve bu atıkların çimento fabrikalarındaki yakıt ihtiyacını karşılayacak bir ürün hâline getirerek çevre kirliliğinin önlenmesi için ülkemize büyük katkı sağlıyor... Renkli bir kişi Levent Bey... İnce eleyip sık dokuyor.... Paylaşmasak olmazdı...

- Yaptığınız işi seçmenizde yaşadıklarınız mı etkili oldu, yoksa çocukluktan gelen bir motivasyon mu?

On iki yaşından beri disiplinli bir çalışma hayatım olduğundan dolayı bu işe adapte olmam çok zor olmadı. Dört elle sarılarak, gereken önem ve çalışma hassasiyetini göstererek bu seneler içinden çok şükür bugünlere kadar bir Türk ismi ve bir Türk markası olarak gelebildik.

- Bu işi yapmaya ne zaman karar verdiniz? Bugün istediğiniz yere geldiğinizi düşünüyor musunuz?

Otuz üç yıl evvel iş başına geldiğim günden bugüne kadar mevcut bulunduğumuz piyasada çeyrek asrı geçkin bir değişim yaşandı. O yıllarda ürettiğimiz ürünleri toptancılar vasıtasıyla piyasaya dağıtırken zaman içerisinde bu kitlenin de kısmi olarak kaybolması nedeniyle ürünlerimizi satabilmek için kendi satış noktalarımızı açarak mağazalaşmak sürecimizi başlattık. Bugün yirmi yedi ayrı noktada kendi kontrolümüzde olan mağazalarımızda ve online satış kanalımız ile müşterilerimizle buluşmaktayız.

"Kaliteden ödün verilmemeli"

- Yaptığınız iş dünden bugüne ne kadar değişti?

Rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal'la beraber değişen ithalat rejimi tüketicinin çok çeşitli markalar ve kalitelerle tanışmasına vesile oldu. Biz de o kalitenin üzerinde tüketicimize hizmet verebilmek için çok çaba sarf ettik ve bu çabalarımız hâlâ son hızla devam etmektedir. Fakat bilhassa son on yıldır ucuz fiyatlı kalitesiz ürünlerin piyasalara sürülmesi ve tüketicinin tercihinde ucuz fiyatın tüm diğer faktörlerin önüne geçmesi etkili olmuştur. Biz oluşan bu piyasa koşulunda kalitemizden asla ödün vermeyerek firmamızı daha da farklı bir noktaya getirdik. Bugün çok rahatlıkla kalite konusunda dünyada Ayyıldız'a ulaşabilen çok az sayıda firma vardır, diyebiliriz.

Öz evladımız olan bu işimize devam ederken başka sektörlerde de yatırımlarımız devam ediyor. Dünyaya ihraç edilen plastik katlanır kasa "Aykasa" markası ile 2006 yılında ürünlerimizi hizmete soktuk. Bilhassa Uzak Doğu'da, Kore'de, Japonya'da Singapur'da 'Aykasa' aranılan bir marka hâline geldi. Bu plastik katlanabilir kasalar sebze ve meyve taşımasında her türlü ürünün depolanmasında çok fonksiyonel olarak kullanılabiliyor. Şu anda 'Aykasa' katlanabilir kasalar yirmiye yakın değişik ülkeye ihraç ediliyor ve kullanılıyor.

- Bu işte eğitimin, ilişkilerin ve tecrübenin payı size göre yüzde kaçtır? Özellikle sizin mesleğinizde...

Bu işleri yaparken eğitim tabii ki şart; ama üretmek, bir şeyler meydana getirmek, kısacası "sanayicilik ruhu" olmadan bu işler olmaz...
Kaldı ki her Türk yatırımcısının ilk hedefi bu ülkede üretmek olmalıdır. Tüketmek değil. Ülkemiz ekonomisine üretim ile katkıda bulunmak önceliğimizdir.

"Değişime hazır olmak gerekir"

- Başka hangi mesleği tercih ederdiniz ya da ne yapmak istediniz?

Çeşitli iş kollarında aktif olduğumuz için bu soru hiç aklıma gelmedi. Meselâ, bir diğer iş kolumuz da sanayi atıklarının bertaraf edilmesi ve bu atıkların çimento fabrikalarındaki yakıt ihtiyacını karşılayacak bir ürün haline getirilmesidir. Bu faaliyeti ile çevre kirliğinin önlenmesi için inanılmaz bir katkı yaratan Aty Çevre Endüstriyel Atık Yönetimi A.Ş. tesisinin yatırımına da iştirak ederek Kocaeli bölgesinde sanayinin oluşturduğu çevre kirliliğini bertaraf eden bir yatırımda bulunduk. 24 saat çalışan bu tesisimizde çevre temizliğine büyük bir hizmet sunuyoruz.

- Çocuklarınız sizin yaptığınız işi yapsın ister miydiniz?

Çocuklarımın tabii ki yaptığım işleri devam ettirmesini arzu ederim. Ama onlara tek tavsiyem değişen piyasa şartlarını her zaman göz önünde bulundurup değişen koşullara göre yatırım alanlarında değiştirmeleri. Bizim nesil bunu pek başaramıyor. Değişime hazır olmak gerekir, diye düşünüyorum.