Yazının kağıttan kayığı şiirin başkenti Nilüfer'di

Nilüfer Belediyesi’nin bu yıl ilk kez düzenlediği Uluslararası Şiir Festivali, ülkemizden ve yurtdışından konuk şairlerin katılımıyla gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Düzenlediği müzik, caz ve tiyatro festivalleri, heykel sempozyumu, yepyeni prodüksiyonlarla perde açan tiyatro topluluğu ve gelecek ay ilkini gerçekleştireceği piyano yarışmasıyla gerçek bir sanat kentine dönüşen Bursa Nilüfer’de geçen hafta lodostan evvelâ şiir rüzgârı esti. Nilüfer Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası Nilüfer Şiir Festivali, 5 gün boyunca, edebiyatının narin ve zarif yüzü, tüm narinliğine rağmen şiddetli fırtınalarda da yüzmesini bilen “kağıttan kayığı” şiiri, kentte yaşayan sanatseverlerin hayatına bir parça daha soktu.

Aralarında Ülkü Tamer, Ahmet Telli, Hüseyin Yurttaş, Küçük İskender, Birhan Keskin gibi bizden; Ryan Van Winkle, Marc Delouze gibi dünyadan şairlerin bulunduğu katılımcılar; dinletilerde dizelerini okudular, paneller ve söyleşilerle şiiri tartıştılar, “şiirsel” filmleri izleyip çözümlemeler yaptılar. Ülkemizin ilk Şiir Kütüphanesi'nin de bulunduğu “imge sever” Nilüfer'de her yaştan halk, etkinliklere çok yoğun ilgi gösterdi, âdeta 5 gün boyunca şiir soludu. Behçet Necatigil’in 100. yaşında, kızı Ayşe Sarısayın’ın da katıldığı etkinliklerle anıldığı festivalin en ilgi çeken etkinliklerinden biri de Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç’ın rehberliğinde çıkılan “Nâzım’ın Bursa Rotası” gezisi oldu. Şairler ve onları yalnız bırakmayan Bursalılar; Koza Han’dan Kent Müzesi’ne şehrin “Nâzım Planı”nı çıkardı. Etkinliklerin “Göç” teması özelinde gerçekleştirildiği etkinliğin katılımcılarının ve sanatseverlerin dileği festivalin geleneksel bir yapıya kavuşarak her yıl düzenlenmesi.