Yemek ya da yememek!

Türkiye'de yaklaşık 6 bin diyetisyen görev yapıyor. Yaklaşık 80 üniversitede diyetetik bölümü var. Çünkü insanlar sağlıklı beslenme konusuna gün geçtikçe daha çok ilgi duyuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

Koşu işinin artık alternatif turizm kanalı yaratığını söylemiştim. Bu haber çokça okunmuştu. Yine böyle bir trendin peşinde düştüm. Cümle şu: Herkesin bir diyetisyeni var! Artık insanlar doktora diyetisyenlerine görünmek için gidiyor. Yani bu diyet işi eskiye göre daha fazla ciddiye alınır oldu. Basından takip ettiğime göre insanlar ne yiyip ne içtiklerine eskiye göre daha fazla dikkat eder oldular. Gerçekten böyle mi? Rakamlar ne diyor? Türkiye Diyetisyenler Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhittin Tayfur'un aktardığına göre Türkiye'de yaklaşık 6 bin diyetisyen görev yapıyor. Yaklaşık 80 üniversitede beslenme ve diyetetik bölümü var. Beslenme ve diyetetik bölümlerine ilgi artıyor. Çünkü insanlar sağlıklı beslenme konusuna ilgi duyuyor, ayrıca diyetisyenlik mesleği popüler bir meslek olduğundan insanların ilgisini çekiyor. Fakat asıl soru şu: İnsanlar ne kadar sıklıkla diyetisyene gidiyor? Bu konuda bir istatistik yok ancak bir gelişme var.

Türkiye Diyetisyenler Derneği, Sağlık Uygulama Tebliği'nde diyet hizmetleri kodunun tanımlanması, ücretlendirmesinin yapılması ve yıllık sayıları elde edebilmek için Sağlık Bakanlığı'na dilekçe verdi. Bilim Komisyonu'nun ilk toplantısı yapıldı. Böylece Türkiye'nin Sağlık İstatistik Yıllığı'nda insanların yılda kaç kez diyetisyene gittiği bilgisi elde edilecek, bu istatistik tutulmuş olacak.

Bu gelişme önemli fakat istatistiklerden daha önemli bir nokta var. Bakın diyet ne demek? Diyet, "Dieto / Dieta" kelimelerinden türetilen bir başka kelime. Dieto, diyet ve besin anlamına geliyor. Diyetetik, Yunanca'da yaşam tarzı, yaşam yolu anlamına gelen "diaita" teriminden türetilen bir kelime. Diyetetik ise tarihte hastalığın önlenmesini, tedavisini, nedenlerini inceleyen bilim dalı anlamında kullanılan bir terim. Diyeceğim o ki, mesele yemek ya da yememek değil bir yaşam tarzı oluşturmak.

HER ÇAĞDA ÖRNEKLERİ VARDI

- Diyetetik, Yunancada yaşam tarzı, yaşam yolu anlamına gelen "diaita" teriminden türetilen bir kelime.

- Diyetisyenlik mesleğinin kökleri 1880'li yılların öncesine kadar götürülüyor. Sarah Tyson Rorer, ABD'deki ilk diyetisyen.

- Beslenme ve sağlık üzerine ilk eğitimin MÖ 6000 yıl önce eski Mısır'da yapıldığı biliniyor.

- Avrupa'da MÖ 600-300 yılları arasında eski Yunan ve Roma bilginlerinin öğretilerinde, Orta Çağ'daki kayıtlarda besin, beslenme ve sağlık eğitimi ve uygulamaları hakkında bilgiler bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir