'Risk en yüksek seviyeye ulaştı'

Kapasite fazlasının mevcut olduğu dünya çelik sektöründe risk en yüksek seviyeye ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Coface, dünya genelinde çelikte kapasite fazlasının olduğunu, 2016'da riskin en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Coface'nin hazırladığı rapora göre, 2000’li yıllarda Çin’in sürüklediği uzun süren bir talep artışı döneminin ardından, küresel ekonomideki zayıf büyüme çeliği olumsuz etkiliyor. 

Raporda, "Kapasite fazlası ve Çin’in ihracatı arz ve talep arasındaki dengesizliği körüklüyor." denildi.

Raporda şu bilgilere yer verildi:

"2014 yılında Çin dünyadaki toplam çelik üretiminin yüzde 45’ini oluşturuyordu. Ancak artık tüketim iştahı azalıyor. 2014 yılında yüzde 3,3 oranında daralma yaşanmış ve 2015 yılında tüketim yüzde 5 düşmüştür. Bu arada, Çin’in üretim kapasitesi artmaya devam etmiş ve arz ile talep arasındaki küresel dengesizliği daha da yükseltmiştir. 

Küresel üretim zayıflıyor (Şubat 2016 sonu itibariyle yüzde -3,1) ve çelik üretim hatlarının üçte biri durma noktasına gelirken, arz halen yüksek düzeydedir. Bu durum, önemli ölçüde düşmüş olan fiyatlar üzerinde güçlü bir baskı oluşturmuştur. Çin şu anda üretim fazlasını ihraç etmektedir (2015 yılında hacmen yüzde 20)  bu durum Avrupa, ABD ve yükselen ülkelerdeki çelik üretim yapılarını özellikle zayıflatmaktadır. 
    
Çin ekonomisi yapısal değişiklikler yaşamaktadır. Çin’in büyüme modelinde imalat sektörü büyüyen hizmetler sektörüne yer açmaktadır. Ülkenin yurt içi çelik tüketimi zirveye ulaşmış durumdadır ve düşmeye devam edecektir. Coface küresel metal üretiminde kredi risklerini kademeli olarak düşürmüştür. Metal, incelenen 12 sektör arasında en riskli 

konumundadır. Şu anda Latin Amerika, yükselen Asya, Orta Doğu ve Batı Avrupa bölgelerinde "çok yüksek riskli”, Orta Avrupa ve Kuzey Amerika bölgelerinde "yüksek riskli” olarak değerlendirilmektedir.
    
Aslında, çelik dünyadaki en az kârlı sektörlerden birisidir (94 sektör arasında 90. sırada yer almaktadır) ve borçluluğun en derin olduğu sektördür. Çin’in fiyat rekabetçiliği (özellikle düşük kaliteli çelik için) dünya genelindeki çelik üreticilerini zayıflatmaktadır. Mevcut kapasite fazlası da Çin’deki kredi riskleri üzerinde baskı  oluşturmakta ve şirket borçluluğu önemli ölçüde yükselmektedir.

Normale dönüş olacak mı?

Bununla birlikte, 2018’den itibaren arz ve talebin yeniden dengelenmesi mümkün olabilir. Çin’de üretimdeki ilk kapasite azaltımları gerçekleşmeye başlayacak. Yükselen ekonomiler açığı kapamada geçmişe göre daha az başarılı olacaklardır, ancak artan şehirleşme oranları ve büyüyen orta sınıfları yeni büyüme etkenleri olacaktır. Çeliği en fazla kullanan üç sektör orta vadede olumlu perspektiflere sahip olmaya devam edecektir. Otomotiv sektörü yükselen ekonomilerde önemli bir ilerleme marjına sahiptir. Örneğin, Hindistan’da 1.000 kişiye 100 otomobil düşmektedir (ABD’de 1.000 kişiye 808 otomobil düşmektedir).
    
Makine sektörü de hem yükselen piyasalarda hem de gelişmiş ekonomilerde çok sayıdaki büyüme etkenlerinden yararlanmaktadır. Son olarak, inşaat faaliyeti yükselen ülkelerin çoğundaki güçlü şehirleşme potansiyeli sayesinde tekrar yükselmeye başlayacaktır.