”Borsadan 2008'de 1 milyar dolar yabancı çıkışı var”

SPK Başkanı Erol, yabancı yatırımcının yeni halka arzlardan yaklaşık 2 milyar dolarlık alım yaptığını ve borsadaki satışların da 3 milyar dolar düzeyinde olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, bu yıl yabancı yatırımcıların, yeni halka arzlarda 2 milyar dolarlık alım yaptığını, borsadaki satışların da 3 milyar dolar düzeyinde olduğunu belirterek, bu yıl borsadan çıkışın 1 milyar dolar düzeyinde olduğunu söyledi.

SPK ile Banka ve Ticaret Hukuku Enstitüsünün düzenlediği "AB Perspektifinden Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nın Sermaye Piyasasına Etkileri" konulu uluslararası konferans, Bilkent Otel'de başladı. Erol, konferans öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Bu yıl borsadan ne kadarlık çıkış olduğu?" yönündeki soru üzerine Erol, şöyle konuştu:

"2008'de yabancı yatırımcı yeni halka arzlardan yaklaşık 2 milyar dolarlık alım yapmış, borsadaki satışlar da 3 milyar dolar düzeyindeydi. İkisinin farkını aldığımızda 1 milyar dolarlık çıkış olduğunu görüyorsunuz. Ama bunu da borsadan çıkış olarak düşünmek lazım, Türkiye'den çıkış anlamında değil... Çünkü oradan çıkmıştır, dövize kaymıştır, oradan çıkmıştır gayrimenkule kaymıştır."

Erol, küresel krize ilişkin bir soru üzerine de, 2009 yılının ilk yarısının iyi atlatıldığı takdirde geri kalanın dahi iyi olacağını düşündüğünü kaydetti.

"Hiç, engelleme taraftarı olmadık"

Para piyasası, sermaye piyasası olmak üzere iki çok önemli piyasa bulunduğuna işaret eden Erol, şöyle devam etti:

"Bizim tarafımızdan baktığınız zaman, şu ana kadar sermaye piyasalarında hiçbir likidite sorunu yaşamadık. Bu çok önemli. Piyasalarımızdaki bunca dalgalanmaya rağmen, likiditede en küçük sorun yaşanmadı. Yatırımcıları ilgilendiren en küçük bir sorun yaşanmadı. Bunlar bence çok büyük kazanımlar. Biz bu aşamada açığa satışlar konusunda bile çok ciddi çalışmalar yaptık. Ama engelleme taraftarı hiç olmadık. Bunun da faydasını gördük diye düşünüyorum. Yatırımcı güveni, kendimize güven çok önemli. Türkiye yatırımcısı aslında bunu ispatladı. Türkiye'de yatırımı olan hem yerli hem yabancı yatırımcının Türkiye piyasasına güvendiğini gördük. Bu güvenin devam ettiğini, yabancı oranının artmaya başladığını, bu güvenin daha da artmaya başladığını görüyoruz."

Hibrit borçlanma enstrümanlarına değinen SPK Başkanı Erol, kredi piyasasında para piyasasında birtakım daralmalar yaşandığını, bunun kaçınılmaz olduğunu söyledi. Bu konudaki çalışmalarını anlatan Erol, bankacılık sektöründeki, kredi piyasasındaki, para piyasasındaki daralmayı mümkün olduğu kadar çok fazla bir şekilde sermaye piyasalarından telafi gayretinde olduklarını belirtti.

"Her şey para değil"

SPK Başkanı Turan Erol, 3 hafta önce bir toplantı yaptıklarını ve bu toplantıda yeni hibrit borçlanma enstrümanları ve şirketlere yeni borçlanma imkanları sağlayacak, sermaye piyasalarına çok daha esnek, rahat koşullarda borçlanma imkanı sağlayacak borçlanma enstrümanları üzerinde çalıştıklarını anlattı. Bunları uygulamaya koyduklarında, kaynak, finansman sağlama imkanlarının artacağını ifade eden Erol, "Her şey para değil. Şirketlere yardımcı olmak istiyorsanız, şirket finansmanında her şeyi parasal kaynakla düşünmememiz gerekiyor. Her şey parasal kaynakla eş değer değil" dedi.

Erol, bugünkü toplantıda ele alacakları Türk Ticaret Kanunu (TTK) Tasarısı'nın en önemli tarafının, "yapısal değişiklik sağlaması" olduğunu kaydetti. TTK tasarısına bu  nedenle çok önem verdiklerini kaydeden Erol, "Şirket yönetiminde, şirketin finansman yönetiminde çok daha esnek koşullar sağlanacak" dedi.

Bir gazetecinin, "sukuku icara (varlığa endeksli faizsiz tahvil) konusunda çalışmanız var mı" sorusu üzerine, Erol, bu konunun kendileri ile ilgisinin olmadığını söyledi. Hibrit enstrümanlarla ilgili borçlanma enstrümanlarının bir alternatif olduğunu yineleyen Erol, şunları kaydetti:

"Şu an en büyük sorun, şirketlerimizin nominal hisse değeri 1'in altına düştüğü zaman halka açık şirketler sermaye artırımı yapamıyor. Bizim bu çalışmamızdaki amaç, kriz dönemlerinde, sıkıntılı durumlarda, şirketlerin hisse değeri 1'in altına düştüğü zaman onlar için hisse senedi ile değiştirilen tahvil var. Bu çok güzel. Biz bunun ötesine geçmek istiyoruz. Şirketlere, borçlanma senedi özelliği taşıyan; hisse senedi özelliği taşıyan, günümüz şartlarına uygun yeni finansman araçları ihraç etme imkanı tanımak istiyoruz."

TTK tasarısının bu bakımdan önemini vurgulayan Erol, tasarının yapısal değişimler ve iyileşmeler sağlayacağını, TTK çerçevesinde yapılacak çalışmaların doğrudan kredi sağlamak kadar önemli adımlar olduğunu ifade etti.

Kamu altyapı yatırımlar

Kamu altyapı yatırımları konusundaki çalışmaların önemini vurgulayan Erol, bunların sermaye piyasası yoluyla finansmanı hakkındaki çalışmaları anlattı. "Bu düzenlemeler ne zaman hayata geçecek?" sorusu üzerine Erol, kamu altyapı yatırımları için sektörle bir araya gelip son şeklini vereceklerini, yılbaşına doğru bitirmiş olacaklarını belirtti.

"Tahtası kapanan şirketlerin tahtasının yeniden açılabileceği" konusundaki haberlerin hatırlatılması üzerine, Erol, "O İMKB tarafını ilgilendiren bir konu. Burada şu var; finansman, sermaye koşulları dolayısıyla faaliyetine devam edemeyen şirketler var, bir de birtakım sorunları dolayısıyla tahtası açılamayanlar var. Bu ikisini ayırmak lazım. Borsamız bu ikisi arasındaki ayrımı yapar, kendi kararını verir" diye konuştu.