Demir cevheri krizden bu yana en düşük seviyede

Demir cevheri fiyatları üzerinde Çin baskısı giderek artıyor. Ülkede talebin azalacağına işaret eden veriler sonrasında fiyatlar 54.50 dolar/tona indi. Kısa vadede 50 tonun görülebileceği belirtiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DIŞ HABERLER - Geçtiğimiz yıl yüzde 50 değer kaybeden demir cevheri fiyatı uluslararası piyasalarda kritik bir seviyeyi daha aşağı yönlü kırdı. Çin’in talebinin yavaşladığına işaret eden veri sonrasında demir cevherinin tonu finans krizinden bu yana en düşük seviyeye indi. Dünyanın en büyük emtia tüketicisi Çin’de enerji kullanımı ve endüstriyel talebin ocak-şubat döneminde yıllık bazda sadece yüzde 1.3 arttığına işaret eden veri, zaten hızlı bir düşüş trendinde olan demir cevheri fiyatları üzerindeki baskıyı artırdı. Çelik sektörünün ihracata yönelik siparişlerindeki azalmanın ülkenin yıllık talebinde 30- 40 milyon ton gerilemeye yol açacağının da etkisiyle Çin’e hemen teslim 62 demir içerikli cevherin fiyatı 54.50 ton ile finans krizinin yaşandığı 2008 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Ay başından bu yana yüzde 13.5, yılbaşından bu yana ise yüzde 18.5 gerileyen demir cevheri fiyatları geçtiğimiz yıl da yüzde 50 değer yitirmişti. 

2015’te baskı altında kalmaya devam edecek

Analistlere göre fiyatlar kısa bir süre içinde 50 doları görebilir. Yıl ortalamasına ilişkin beklentiler ise sürekli aşağı doğru revize ediliyor. Demir cevheri fiyatlarının 2015 boyunca baskı altında olmaya devam etmesi bekleniyor. İsviçre merkezli finans kuruluşu UBS, 2015, 2016 ve 2017 yılları için demir cevheri fiyat tahminlerini aşağı yönlü revize etti. UBS, 2015 için tahminini yüzde 11 indirerek 59 dolar/ton, 2016 tahminini yüzde 10 düşürerek 58 dolar/ ton ve 2017 tahminini yüzde 6 indirerek 68 dolar/ton olarak belirledi. Citigroup, Çin limanlarında demir cevheri stoklarının gerilemeye devam ettiğine işaret ederek kısa vadede fiyatların daha da gerileyeceğini öngördü. Çin limanlarında demir cevheri stoğunun mart ayının ilk haftasında yüzde 0.21 düşüş gösterdiğini belirten Citigroup, demir cevheri stoklarının gerilemesinin Çin’in çelik piyasasının çok kötü durumda olduğunu gösterdiğini savundu. Çin’de demir cevheri stokları 9 Mart tarihinde sonlanan haftada önceki hafta sonuna göre yüzde 0.21 düşüş göstererek 96.34 milyon tona gerilemişti. Citigroup, bu yıl yüzde 18.3 değer kaybederek 58.20 dolar/ton seviyesine gerileyen yüzde 62 demir içerikli cevher fiyatının kısa vadede 50 dolar/ton seviyesine kadar ineceğini tahmin ediyor. 

Avustralya hükümeti de, demir cevheri fiyatının Çin ekonomisinde yavaşlama ve küresel arzda artışın etkisi ile 2015 yılı boyunca baskı altında olmaya devam etmesini beklediğini bildirdi. Avustralya Sanayi Bakanlığı, 2015 yılında demir cevheri fiyatının ortalama 60 dolar/ton olacağını tahmin etti. Küresel demir cevheri ticaretinin 2014 yılında yüzde 9 artışla 1.3 milyar ton olduğu, bu yıl ise ticaretin yüzde 4 artarak 1.4 milyar tona çıkacağı tahmin ediliyor. Demir cevheri ticaretinin 2029 yılında ise 1.6 milyar tona ulaşması bekleniyor. 

Demir cevheri Çin’deki endüstriyel faaliyetler ve özellikle de inşaat sektörünün durumu açısından önemli bir gösterge kabul ediliyor. Çin’de yayınlanan bir rapor, bu yıl ülkede çelik üretiminin zayıf olmasının demir cevheri tüketiminin zayıf kalmasını neden olacağı, buna karşın piyasaya 111 milyon ton cevheri çıkacağını öngörüyor.