Grev platin fiyatlarını oynatıyor

Güney Afrika'daki platin madenlerindeki grev plati fiyatlarını yükseltti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Güney Afrika’da 2008’de 34 madencinin polis kurşunlarına hedef olduğu Marikana’da yeniden grev başladı. 

Ücret artışı isteyen madencilerin Wonderkop Stadyumu’na toplanması ile polis geniş güvenlik önlemleri aldı. 

Maden İşçileri Birliği ve İnşaat İşçileri Sendikası’nın organize ettiği grevin bu sefer yasal olduğu bildirildi. 

Anglo American Platinum (Amplats), Impala ve Lonmin madenlerinde çalışan Sendika üyeleri, ücretlerin yeni işe alınanlar için 12 bin 500 Rand (1150 dolar) kıdemliler için ise en az iki katına çıkarılmasını talep ediyor.

Öte yandan şirketler, sendika isteklerini, platine olan talebin düşmesi ve üretim maliyetlerinin artmasından dolayı karşılanamaz buluyor.

Impala Platinum, grevlerin arefesinde dün gece Rustenburg şehrindeki operasyonlarını durdurdu. Şirket, 2008 katliamını örnek vererek, çalışanlarının güvenliği için grevlerin bitimine kadar madeni açmayacağını duyurdu.

Güney Afrika dünyanın en büyük platin üreticisi. 513 bin kişi madenlerde çalışıyor. Platin’de grevler başlarken, altın madenlerinde başlayacak grevler şimdilik ertelendi.

Platin fiyatları grev nedeni ile aylık bazda yükselişine devam ediyor. Aylık bazda yüzde 9,22 yükseliş ile 1455 dolar seviyesinden işlem görmekte. Durumun altın ve gümüş üzerinde ki etkisi sınırlı kalıyor. 

Altın ve gümüşün aylık bazda yükselişi yüzde 3,00 seviyesinde. Altın 1245 dolar dan işlem görürken, gümüş fiyatları 20,10 dolardan işlem görüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir