Gümüş almak için 7 neden

117 yıldır süren gümüş fixing işlemi bugün son kez gerçekleşiyor. Gümüşün tarihinin en yüksek seviyesinin yüzde 60 altında seyrettiği bu dönemde uzmanlar gümüş alımı yapmak için en uygun zaman olduğunu söylüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HİLAL SARI

İSTANBUL - Bugün finans dünyasında bundan sonra kimsenin şahit olamayacağı bir işlem son kez yapılacak. 117 yıldır süren Gümüş Fixing bugün sonra eriyor ve yerini elektronik benchmark sistemine bırakıyor. Cuma günü ilk kez elektronik sistemle gerçekleştirilecek gümüş işlemlerine henüz kimin katılacağı belirsizliğini sürdürüyor. Öte yandan uzmanlara göre gümüş fiyatlarının 20 doların altında seyrediyor olması, sonbahara doğru gümüşte yukarı yönlü hareketin yükseleceğinin işareti. Silverseek. com birkaç aydır gümüşün en kazançlı yatırım araçlarından biri olacağını yazıyor ve gümüş almanın tam zamanı olduğunu söylüyor.

1.6 trilyon dolarlık pazar teknolojiyle çağ atlıyor 

Değerli metal piyasalarının merkezi bir kuruluşu olmaması sebebiyle, Credit Suisse, JPMorgan, Goldman Sachs ve UBS’in de aralarında bulunduğu Londra Külçe Piyasası Birliği’nin 11 piyasa yapıcısının sistemin ilk kullanıcıları olacağı belirtiliyor. Financial Times’da yer alan habere göre 1.6 trilyon dolarlık gümüş piyasasına getirilen yeni sistemin testleri hiçbir aksaklık yaşanmadan yamamlandı. Thomson Reuters’ın yönetim ve idaresini sağlayacağı elektronik fiyat platformu en büyük gümüş vadeli sözleşmelerini sunan Comex in sahibi CME Group tarafından sağlanıyor olacak.

Henüz cuma günü ilk işlemlerde yer alacaklarını resmi olarak açıklamamış olan bankaların, yeni sistemin herhangi bir hukuki prosedüre takılma olasılığına karşın kenarda hazırda beklediği belirtiyor. Mevcut düzenleyici atmosferinde benchmarkların genelde hukuka uygunluklarıyla ilgili sorunlar çıkabildiğini belirten Financial Times, durum böyle olursa ilk işlemlere dahil olacak bankaların yarına kadar herhangi bir açıklama yapmayacaklarını ifade etti. Yeni sistemin gümüş fixinginin birçok özelliğini koruduğu belirtilen habere göre, fiyatı müzayedeli satış sürecinin belirleyeceği belirtiliyor.

Gümüş fonlarına giriş 2014'ün ilk yarısında 7 milyon ons arttı 

Öte yandan Moneymorning.com sitesinde yer alan bir makalede büyük yatırımcıların gümüş varlıklarını artırdığı belirtiliyor. 2013’ün ilk altı ayında güümüş ETF’lerinin 5.2 milyon ons gümüşten çıkarak fiyatını 18.50 dolara kadar geriletmişti. Sonrasında ise tekrar 6.7 milyon ons gümüş varlıklarında artış yaşandığı, bu yılın ilk altı ayında ise bu fonlara 7 milyon ons gümüşün daha katıldığı belirtiliyor.

Fixing nedir? 

Gümüş Fixing 19yy. sonunda (gümüş 1897 altın ise 1919’da başladı) gerçekten anlamlıydı. Zira iletişimin zor, dünyanın büyük olduğu o dönemlerde finans merkezleri arasında farklı fiyatlamalar olması son derece mümkündü. İş Yatırım’dan Uluslararası Sermaye Piyasaları Müdürü Şant Manukyan’ın verdiği bilgiye göre Fixing bir benchmark olarak bu soruna çare oluyordu. İlk Fixing işlemleri NM Rothschild & Sons, Mocatta & Goldsmid, Samuel Montagu & Co, Pixley & Abell ve Sharps & Wilkins adlı şirketler arasında yapılırdı. İlk Fixing de Sharp&Wilkins ofisinde gerçekleşmiştir. Günümüz sistemine ana hatları ile 1967’de geçildi. 1999’da ise tamamen telefon bazlı bir işleme dönüştü. Kabaca işlem şu şekilde ilerliyor, Başkan üyelere bir açılış fiyatı deklare eder, üyeler bunu yatırımcılarına iletir ve gelen talimata göre kendilerini alıcı veya satıcı olarak açıklarlar. Arz ve talebin birleştiği seviyede de fiyat FIX’lenir. Gümüş Fixingi altında farklı olarak günde sadece 1 defa USD-GBPEUR bazında açıklanır.

Şimdi gümüş almak için 7 neden

1-Enflasyon endeksli fiyatı
Gümüşün enfl asyon endeksli fi yatı sayesinde hareket alanı çok geniş. Nisan 2011’de gümüşün 48 dolara fırlaması 1980'deki yöntemle enfl asyon endeksli şekilde hesaplanırsa bugün gümüşün 470 dolara kadar fırlaması beklenirdi. Görülen gümüşte yukarı yönlü bir hareket için geniş alan var.

2-Maliyetlerin kısılması
Üreticiler geçtiğimiz yıl keskin düşüşün ardından maliyetleri kıstı. Göreceli üretim maliyetine göre gümüşün fiyatı şu an 2005 yılından beri en düşük seviyede seyrediyor.

3-Stokların düşük olması
Bugün rapor edilmeyen stoklarla birlikte dünyada 241 milyon ons gümüş bulunuyor. Bu da yıllık arzın dörtte birine denk geliyor. Bu miktar 1990 yılında toplam arzın sekiz katına denk geliyordu. Tarihi trendine bakıldığında gümüşün toplam stoğu gittikçe azalıyor.

4-Fiyatının şu an çok düşük olması
Gümüş tüm zamanların en yüksek fi yat seviyesinin yüzde 60 altında işlem görüyor. Bu kategoride gümüşü tek geçen metalin nikel olduğu belirtiliyor. Altın tüm zamanların en yüksek seviyesindin %31, platinyum %35, bakır yüzde 32 ve çinko yüzde 47 altında işlem görüyorken, gümüşte bu oran yüzde 60.

5-Finansal servetteki payı küçük
Küresel mali servetin çok küçük bir kısmını oluşturuyor; yatırım portfolyolarında yaygınlaşması için geniş alan bulunuyor. Fiziksel metale talebin güçlü olmasına rağmen gümüş dünya küresel servetinin sadece yüzde 0.01’ini oluşturuyor.

6-Ayı piyasasının sonlanması 
Nisan 2011’de düşüşe geçen gümüşün Ağustos 2014’te geçmişte yaşadığı ayı piyasası trendlerine bakıldığında bugün düşük risk bölgesinde seyrediyor olması ve düşüşünün sonlarına geldiğinin öngörülmesi. 

7-Çin'in sadece altın değil gümüşü de elinde topluyor olması
Şangay Vadeliler Borsası SHFE, 2013 yılında Comex’in gümüş hacmini geride bıraktı. 2013 yılında Çin’li yatırımcılar toplam 22 milyon ons gümüş satın alarak Hindistan’dan sonra en büyük ikinci alımı yapmış oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir