Madenler ürettikçe, altının fiyatı düşecek

Altın madenlerinden üretimin bu yıl rekor seviyelere ulaşması bekleniyor. Bu durum altın fiyatlarında yükseliş bekleyen çevreleri hayal kırıklığına uğratabilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bu yıl altın fiyatlarında yüzde 24’lük bir düşüş yaşandı. Altın üretiminde kesintiler ve fiyatlarda yükselişi sabırsızca bekleyenler, dünyanın altın madenlerinin üretiminin rekor seviyeye gelmesi ile hayal kırıklığına uğrayabilirler. 

Kanada’nın Kinross ve Rusya’nın Polymetal madenlerinin içinde bulunduğu bazı altın madenlerinin yöneticileri bu yıl fiyatlar altında çok ezildiklerini ifade ediyorlar. Reuters haberine göre özellikle ilk yarı yıldaki dramatik fiyat düşüşünden sonra marjinal maden ve projeleri askıya almışlardı. Fakat fiyatlar düştükçe, diğer madenler devamlı üretimlerini ve karlılıklarını artırdılar Bazı durumlarda daha yüksek değere sahip cevherleri daha küçük madenlerde işleyip, ileriki üretimler için nakit akışı sağladılar. 

Ayriyeten birçok büyük maden projesi için, altının 12 yıllık rallisi süresince harekete geçildi. Ve bu girişimler altının onsunu 2011’de 1.920 dolara kadar yükseltmişti. Altın danışmanlığı firması GFMS analisti William Tankard “Beklentimiz altın madenciliğinde çıkan üretimde bu sene taze bir rekor görmeyi bekliyoruz” diyor. 

Şu anda görülen durumun devam eden bir tepki olduğunu belirten Tankard, ağır sermaye yatırımlarının maden endüstrisine olan etkilerinin on yıla dağılması olarak gördüklerini belirtiyor. Dünyanın en büyük üç altın madeni şirketi Barrick Gold, Newmont Mining ve AngloGold Ashanti, son çeyrekte üretimlerinin arttığını açıkladılar.

Altının ralli yıllarında altın madenlerinin maliyetleri fırlamıştı. Fakat bu yıl bir onsun üretimi için gerekli maliyetler, metal danışmanlığı şirketi Thomson Reuters GFMS’ye göre geri çekilme hareketleri gösteriyor. 

Bir ons altın 1.228 dolarken, 2013 içinde 1200 dolara inmesi bekleniyor. Çünkü ilk çeyrekte 796 dolar olan bir ons altının üretiminin maliyeti ikinci çeyrekte 769 dolara geriledi. 
Şimdilik madenciler üretim hacimlerini yükselterek kazançlarını artırıyorlar. Randgold’un Kongo’nun Kibali madeninde ve Barrick Gold’un Dominik Cumhuriyeti’ndeki Pueblo Viejo madeninde başlattığı yeni ve büyük projeler bu hareketin bir parçası. Metal danışmanlığı şirketi Metals Focus altın madenlerinin 2014’te toplam 3 bin tonluk bir üretim yapacağını öngörüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir