TL'deki değer kaybı altın ithalatını frenledi

TL'deki değer kaybının da etkisi ile bu yılın ocak ayında altın ithalatı Aralık 2013'e göre yüzde 81 azaldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Geçen yıl rekor düzeyde altın ithalatı gerçekleştiren Türkiye, 2014 yılına, 25 ton olan geçen yıl ki aylık ortalamanın oldukça altında, 6 ton altın ithalatı ile başladı. Bunun sebebi ise Türk lirasındaki değer kaybı, TL'deki değer kaybı ile bu yılın ocak ayında altın ithalatı Aralık 2013'e göre yüzde 81 azaldığı gözlendi.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nın yayınladığı verilere göre, bu yılın ocak ayında Türkiye 6 ton 9 kilogram ile son dört ayın en düşük seviyesinde altın ithalatı gerçekleştirdi. 2013 yılı aralık ayında 31,6 ton altın ithalatı gerçekleştiren Türkiye'nin ocak ayındaki ithalatı bir önceki aya göre Türk Lirası'ndaki (TL) değer kaybının da etkisiyle yüzde 81 azaldı. 

Türkiye, 2013 yılında 302 ton 315 kilogram ile tüm zamanların en yüksek seviyesinde altın ithalatı gerçekleştirmiş ve aylık ortalama ithalat 25 ton civarında olmuştu. Öte yandan son 10 yıllık dönemde Türkiye'nin gerçekleştirdiği altın ithalatının ortalaması ise yıllık 169 ton 275 kilogram düzeyinde oldu. Türkiye en düşük altın ithalatını ise 2009 yılında yaparken bu dönemde gerçekleştirilen ithalat 37 ton 592 kilogram düzeyinde olmuştu. 

Analistler, ocak ayı verilerine bakıldığında 200 milyon dolar civarında altın ithalatı olduğunu belirterek, geçen yılın aynı ayına göre bu rakamın yarı yarıya azaldığını ifade ediyor.  

Altın ithalatının oynak halinin cari işlemler açığındaki detaylı bir iyileşmeyi gölgelediğini ifade eden analistler, altın ithalatında ocak ayında olduğu gibi gelecek aylarda da bu trendin devam etmesinin cari açığının beklenenden daha iyi bir iyileşmeye neden olabileceğini kaydediyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir