'Artan terör ve turizmdeki düşüş Türkiye'yi zorlayacak'

JP Morgan, tırmanan terör olayları ve turizm gelirlerinde azalmanın Türkiye'nin ana zorlukları olarak ön plana çıktığını vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

JP Morgan, düşük enerji fiyatlarının etkisiyle Türkiye'nin cari işlemler açığında daralmanın 2016 yılı boyunca devam edeceğini öngördüklerini bildirdi. Bununla birlikte JP Morgan, cari işlemler dengesinde iyileşmenin yapısal olmaktan çok konjonktürel olduğunu da vurguladı.

Türkiye'nin 2011 yılında yüzde 9,8 olan ve 2015 yılında yüzde 4,5 seviyesine gerileyen cari işlemler açığı/GSYH oranını bu yıl daha da düşeceğini tahmin eden JP Morgan, ortalama petrol fiyatını 31,25 dolar/varil olarak aldıkları hesaplamalar çerçevesinde açığın bu yıl 29,5 milyar dolarla GSYH'nın yüzde 4'ü seviyesinde gerçekleşeceğini öngördüklerini belirtti. 

Cari işlemler açığı için yüzde 4 tahmininin enerji fiyatlarında bir miktar toparlanma olsa bile muhafazar kaldığını düşünen JP Morgan, bununla birlikte tırmanan terör olayları ve turizm gelirlerinde azalmanın Türkiye'nin ana zorlukları olarak ön plana çıktığını vurguladı. 

Türkiye'nin turizm gelirinin bu yıl yüzde 15 azalacağını tahmin ettiklerini ifade eden JP Morgan, terör olaylarının artması halinde gelirlerin daha da düşebileceğine dikkat çekti.

JP Morgan, Türkiye'nin turizm gelirlerinde yüzde 10 düşüşün cari işlemler açığında 2,5 milyar dolar, GSYH'nın yüzde 0,3 oranında artış anlamına geldiğini de belirtti.