'Banka üssü' Çayırova eğitim turizminde de büyüyor
Türkiye'deki birçok bankanın yatırımları ile zaman içinde bir finans merkezine dönüşen Gebze Çayırova, şimdi de eğitim turizminde büyümek istiyor.
Özgür GÜNDÜZ
GEBZE - Yapı Kredi, Halk Bank, Ziraat Bankası, AlbarakaTürk, Akbank ve Kuveyt Türk'ün yatırımlarıyla bir bankacılık üssüne dönüşen Gebze Çayırova, eğitim turizmi potansiyelini de geliştirmek istiyor.
Yapı Kredi'nin bankacılık akademisi, Dupont, Suziki eğitim merkezleri gibi kurumlar nedeniyle her yıl 10 bin kişiyi konuk eden Çayırova'da Ramada ve TAYSAD OSB'nin yapım çalışmalarını sürdürdüğü 5 yıldızlı 2 otelin yanı sıra Hilton için de arazi tahsis edildi.
Çayırova'da bir butik otelin de yapımı gündemde. Çayırova'nın gelecek vizyonunu planlamak için bugüne kadar düzenlenen 11 çalıştayda 20 ana hedef ve 61 eylem planı belirlendi. Çayırova Belediyesi TEM Otoyolu'nun alt kısmından denize kadar olan bölümde beyaz ve yeşil yakalı insanların yaşayabilecekleri siteler kurulmasını, holding, ticaret ve bankacılık merkezlerinin yer almasını hedefliyor.
Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş, Yapı Kredi Bankası'ndan sonra HalkBank, Ziraat Bankası, Albaraka Türk, Akbank ve son olarak Kuveyt Türk'ün bölgelerini tercih ettiğini belirterek, "Çayırova bankacılık üssünün merkezi oluyor.
Bilgi transferinde kullanılan optik ağların maliyeti çok yüksek. Yapı Kredi Bankası işlem merkezinin yapımı sırasında bunun için gerekli altyapıyı Çayırova'ya kazandırdı. Çeşitli kurumlar elektronik arşivleme sistemlerini Çayırova'ya taşıdı. Çayırova'nın ekonomik dinamikleri güçlü. Eğitim turizminde ciddi bir potansiyelimiz var.
Yapı Kredi'nin Bankacılık Akademisi, Dupont Eğitim Merkezi ve Suziki'nin eğitim merkezi bölgemizde faaliyet gösteriyor. Bu merkezlerde eğitim görmek için yılda 10 bin kişi bölgemize geliyor" diye konuştu. Bu sayıyı daha da artırmak istediklerini belirten Akbaş, "Şu anda 5 yıldızlı 2 otelimizin inşaatı devam ediyor. Hilton için ise bir arazi tahsis ettik. Önümüzdeki günlerde onun yapımına da başlanacak. Ayrıca bir de butik otel inşa edilecek" dedi.
Bölgelerinde 400 civarında sanayi kuruluşu olduğunu ve yapılan planlamalara göre sanayi kuruluşu sayısını artırmayacaklarını dile getiren Akbaş, hedeflerinin bu kuruluşları OSB'ye yönlendirmek olduğunu söyledi.
Çayırova'nın Bursa, Kocaeli ve İstanbul'un kesiştiği bir noktada yer alması ve havayolu, karayolu gibi alternatifleriyle ulaşım akslarının güçlendiğini dile getiren Akbaş, "Bölgemiz hem çalışılabilen hem de yaşanılabilen bir özellik taşıyor. Biz de gelecek planlarımızı bu yönde yapıyoruz. Özellikle E-80 (TEM) Karayolu'nun alt kısmından denize kadar olan bölümde sanayi düşünmüyoruz.
Bu bölgede beyaz ve yeşil yakalı insanların yaşayabilecekleri sitelerin, kaliteli yaşam alanlarının oluşturulmasıyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca bu bölgeyi holding, ticaret ve bankacılık merkezlerinin yer alacağı bir yer olarak tasarlıyoruz. Gelen yatırımcıları bu yönde yapılacak yatırımlara yönlendiriyoruz" açıklamasını yaptı.
Gündüz nüfusu 200 bini geçti
Çayırova'nın şehir planını 400 bin kişiye göre yaptıklarını dile getiren Ziyaettin Akbaş, "Şu anda 93 bin 500 kayıtlı nüfusumuz var. Gündüz nüfusu 200 bin kişiyi geçti. TAYSAD Organize Sanayi Bölgesi'nde yaklaşık 10 bin, Yapı Kredi İşlem Merkezi'nde 6 bin, Akbank İşlem Merkezi'nde 5 bin kişi çalışıyor. Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nin büyük bölümü bizim alanımız içinde. Dericiler Organize Sanayi Bölgesi ve Kimyacılar Sanayi Sitesi ile sınır komşusuyuz. Dolayısıyla bu bölgelerde çalışan insanların çoğu bizim bölgemizde yaşamayı tercih ediyor" şeklinde konuştu.
Gelecek vizyonu için 11 çalıştay yaptık
Çayırova'nın gelecekteki vizyonunu belirlemek için uluslararası şehir plancıları, akademisyenler, sivil toplum örgütleri ve büyük yatırım firmalarıyla 11 çalıştay yaptıklarını belirten Ziyaettin Akbaş, çalıştaylar sonucunda 20 ana hedef ve 61 eylem planı belirlediklerini söyledi.
Çayırova Vizyon Çalışması'nın Türkiye'de bir örneğinin daha bulunmadığını dile getiren Akbaş, "Belediyeler sadece yol, park, kültür merkezi ve spor tesisi yapmakla görevli değil. Bana göre her sokağın bir vizyon planı olmalı. O sokakta oturanlar, sokaklarının 50 yıl sonra nasıl olacağını bilmeli. Binaların dış yapıları, yükseklikleri bu plana göre yapılmalı. Avrupa'nın birçok kenti bu şekilde inşa ediliyor" ifadelerini kullandı.