'Halk'ın arzı halka arzlara doping etkisi yaptı

Halk Bankası'nın hisselerinin bir kısmının halka arz edilmesi ile birlikte toplam halka arz tutarı 5 milyar liraya yaklaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Halk Bankası'nın hisselerinin bir kısmının halka arzından 4,5 milyar lira gelir elde edilmesi ile toplam halka arz tutarı 5 milyar liraya yaklaştı.

Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) yetkilileri, "Halka Arz Seferberliği Protokolü" çerçevesinde düzenlenen ve şirketlerin sermaye piyasalarından daha fazla fon temin ederek gerek ulusal gerekse uluslararası alanda rekabet güçlerini artırabilmelerini amaçlayan seminerlere devam edildiğini belirttiler.

Bu çalışmaların da sonucu olarak hisselerinin bir kısmı halka arz edilen şirket sayısı ve gerçekleşen halka arz tutarlarında önemli ölçüde artış sağlandığını belirten yetkililer, özellikle küresel ekonomik krizin etkilerinin hissedilmeye devam edildiği ve dünyada halka arzların çok olmadığı bir dönemde halka açılan şirket sayısının artması ve Halk Bankası'nın paylarının ikincil halka arzında 4,5 milyar liradan fazla gelir elde edilmesinin Türkiye'ye olan ilgiyi ve sermaye piyasalarının gelişme potansiyelini gösterdiğini kaydettiler.

Söz konusu ikincil halka arz da dahil edildiğinde 2012 yılı toplam halka arz tutarının 5 milyar liraya yaklaştığını ifade eden SPK yetkilileri, bu yılın Kasım ayı sonu itibariyle hisseleri ilk kez halka arz edilen şirket sayısının 24 olduğunu, bu halka arzlardan da şirketlere yaklaşık 500 milyon liralık kaynak aktarıldığını dile getirdiler.

Yetkililer, 33 ayrı şirketin de halka arz başvuru sürecinin devam ettiğini bildirdiler.

Borçlanma aracı tutarı 26,1 milyar lira

Borçlanma araçları ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Kurum yetkilileri, son yıllarda sağlanan makro ekonomik istikrar ile düşen faiz oranlarının özel sektör borçlanma araçlarının ihracı önündeki önemli bir engeli de ortadan kaldırdığını belirttiler.

Özel sektör borçlanma araçlarının ihracını artırmaya ve kolaylaştırmaya yönelik yapılan çalışmalar sonucunda ihraççıların tahvil ve diğer borçlanma araçları ile de piyasadan fon temin edebilmesini sağlayan yenilikler getirildiğini anlatan yetkililer, şu bilgileri verdiler:

"Bu çerçevede 2010 yılından itibaren söz konusu piyasa gelişmeye başlamış, 2010 yılı sonunda 2,8 milyar lira olan dolaşımdaki özel sektör borçlanma aracı tutarı, 2011 yılı sonu itibariyle 13,9 milyar liraya, 2012 yılı Ekim ayı itibariyle ise de 26,1 milyar liraya ulaşmıştır. Anılan piyasada Ekim ayı itibariyle ağırlıklı olarak bankalar olmak üzere 46 ihraççının menkul kıymetleri işlem görmekte olup, yatırımcı sayısı da 200 bine yaklaşmıştır."

Kayda alınan toplam borçlanma araçları ihraçlarının da 67,6 milyar liraya ulaştığını belirten yetkililer, bu tutarın 59,5 milyar lirasının bankalar, 3,1 milyar lirasının banka dışı finansal kurumlar, 5 milyar lirasının da reel sektör tarafından gerçekleştirildiğini ifade ettiler.

Yetkililer, yurt dışında satılmak üzere kayda alınan borçlanma araçlarının toplam tutarının 15,2 milyar olduğunu söylediler.

İMKB'de son durum

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören şirketlere ilişkin son rakamlar hakkında da bilgi veren yetkililer, Ekim ayı sonu itibarıyla Hisse Senetleri Piyasasında toplam 387, Gelişen İşletmeler Piyasasında 10, Serbest İşlem Platformunda da 15 şirketin işlem gördüğünü kaydettiler.