'MB kendini inkar etti'

MB'nin yetki alanında bulunan konuda inisiyatif almayarak, kendini inkar ettiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke, 'MB Türkiye ekonomisini rüzgarın akışına terk etmiştir' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP'nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, Merkez Bankasının faiz kararına ilişkin, "Merkez Bankası yetki alanında bulunan konuda inisiyatif almayarak, kendini inkar etmiş, Türkiye ekonomisini rüzgarın akışına terk etmiştir" değerlendirmesinde bulundu.  

 Böke, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının faiz kararıyla, Merkez Bankası bağımsızlığının artık yalnızca kağıt üzerinde var olduğunu tescillediğini öne sürdü. 

'Siyasi otoriteden bağımsız karar verilmeli'

Faizin artırılıp artırılmamasının iktisadi bir tercih olması gerektiğini ifade eden Böke, bu tercihe dair kararı da siyasi otoriteden bağımsız olarak vermesi gerekenin Merkez Bankası olduğunu bildirdi. Böke, şunları kaydetti: 

"Buradaki temel sorun, Türkiye'de iktidarı elinde bulunduranların hem iktisadi gerçekleri hem de Merkez Bankası bağımsızlığını hiçe sayarak para politikasına müdahale etmeleridir. Görünen o ki politikasızlık artık Türkiye ekonomisi için bir alışkanlık haline gelmiştir. Merkez Bankası yetki alanında bulunan konuda inisiyatif almayarak, kendini inkar etmiş, Türkiye ekonomisini rüzgarın akışına terk etmiştir." 

'Savunmasız vatandaşı küresel koşullara teslim etti'

Merkez Bankasının, artan enflasyona karşı vatandaşı korumaktansa siyasetçileri mutlu etmeyi ön plana koyduğunu öne süren Böke, bankanın, borç altında ezilen vatandaşı ve şirketleri ağırlaşan küresel koşullara savunmasız teslim ettiğini iddia etti. 

"İyi bir ekonomi politikasının olmazsa olmaz parçası iyi bir para politikasıdır. İyi para politikası da ülke ve küresel gerçekleri iyi okuyan ve sorunlar ortaya çıktığında da kendi yetki alanına giren sorunları çözmek için politika araçlarını doğru kullanan bir çerçevedir" ifadelerine yer veren Böke, Türkiye'nin iyi bir para politikası olmadığını öne sürdü. 

Böke, Merkez Bankasının gerçeklerden koptuğunu ve siyasi bir para politikasının olduğunu, bunun bedelini de bütün Türkiye'nin ödediğini ileri sürerek, "Para politikasının önceliği yurttaş değil, iktidar olmaya devam ettikçe Türkiye bedel ödemeye, esnafımız, memurumuz, emeklimiz, dar gelirlimiz fakirleşmeye devam edecektir" ifadesine yer verdi.