'Sıkılaştırma'nın devamı gelebilir

Ekonomistlere göre, TL'de değerlenme ve kredilerde büyüme devam ederse, MB'den faiz indirimi ve ZK'da artış hamlesi yine gelecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası (TCMB) Şubat ayı Para Politikası Kurulu toplantısında faiz koridorunu 25 baz puan aşağı çekip, zorunlu karşılık oranlarını kısa vadelerde artırması ardından, bu kararların net sıkılaştırıcı etkisi olduğunu vurgulayarak,TL'deki değerlenme ve kredi artış hızının seyrine paralel benzer adımların devamının geleceği sinyalini verdi.

Ankara'da bugün ekonomistler ve bankacılar ile gerçekleşen toplantıya katılan bir bankacı, yapılan sunumlarda kredi büyümesine vurgu yapıldığını belirterek, "TCMB reel efektif döviz kurunun 120'ye yakın olduğunu ve dün alınan kararların temelinde de bu nedenin yattığını söyledi. Faiz indirimi ve zorunlu karşılık artış bileşiminin nette sıkılaştırma anlamına geldiğini söylüyorlar.

Faiz koridorunun tavanının aşağı çekilmesine neden olarak ise TCMB, sermaye girişinin kuvvetli olduğu konjonktürde faiz koridorunda yukarı yönlü esnekliğe çok gerek olmadığını ancak aşağı tarafta esnekliğe daha çok ihtiyaç olduğunu söylüyor" dedi.

Aynı bankacı TCMB'nin açıkça olmasa da önümüzdeki dönemde benzer kararlar alacağı yönünde sinyal verdiğini söyleyerek, "Reel efektif kur 120 seviyesini aşma riski gösterdiğinde cevap faiz indirimi olacak, krediler hızlı seyretmeye devam ettiği sürece de munzam artışları olacak.'Bizim araçlarımız yeterlidir, ikisini de yönetebiliriz' yönünde duruşları var" dedi.

Aynı bankacının verdiği bilgiye göre iç talep sinyallerinin daha kuvvetli geldiği ve toplam ekonomik aktivitenin daha iyi seyrettiğini söyleyen TCMB, 2013'te yüzde 4'lük büyümeye rahatlıkla ulaşılacağı görüşünde.

Merkez Bankası güçlü sermaye girişlerine paralel TL'deki değer kazanımının önüne geçmek ve kredi artış hızında son dönemde görülen ivmelenmeyi dizginlemek üzere, yılın ilk PPK toplantısında aldığı kararları Şubat ayında da devam ettirerek koridorun alt ve üst bandında 25 baz puan indirime giderken, TL ve döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarını kısa vadelerde yükseltti.

TCMB'nin veriye bağlı para politikası uygulamasının devam etmesi ve bundan sonrakik ararlarda TL'nin seyri ile kredilerdeki artış hızının belirleyici olması bekleniyor.

 Toplantıya katılan başka bir bankacı ise, "TCMB sermaye girişi için koridorun alt bandını, ROK'un iyi çalışması ve kredi artış hızı yüksek olduğu için de üst bandı indirdiğini vurguladı. Ayrıca, enflasyon gelişmeleri de TCMB'nin elini rahatlattı. TCMB önümüzdeki dönemde koridorun genişliğini aynı tutarak indirim yapabileceğinin sinyalini verdi. Ancak politika faizinde değişiklik sinyali vermedi" dedi.

Aynı bankacı şöyle devam etti:

"Zorunlu karşılıklar konusunda ise TCMB yaptığının faizleri düşük tutup, para politikasını zorunlu karşılık artışları ile nette sıkılaştırmak olduğunu, dünkü karar itibarıyla para politikasının daha sıkı hale geldiğini söyledi. Ekonomik büyüme ikinci yarıda belirginleştiğinde zorunlu karşılıklarda daha belirgin artışlar olabileceği sinyalini verdi."

Merkez Bankası'nın internet sitesinde yer alan, bugün Ankara'da ekonomistlerle gerçekleştirdiği toplantıda yaptığı sunumda, enflasyonda aşağı yönde trendin devam edeceği ancak yönetilebilir fiyat artışlarının fiyatlama davranışları üzerindeki etkisinin takip edilmesi gerektiği belirtildi.

Sunumda güçlü sermaye akımlarının etkisiyle kredi büyümesinin hızlandığı belirtilirken, TCMB'nin faiz oranlarının düşük seviyelerde tutarken makro ihtiyati önlemlerle cevap verdiği ifade edildi.