'Türkiye'nin ilk "ucuz para transfer" sistemini kurduk'

2014 yılının bankaları açısından yeni projeleri hayata geçirdikleri başarılı bir yıl olduğunu söyleyen Aktif Bank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Önder Halisdemir, Türkiye'nin ilk 'ucuz para transfer' sistemi UPT'yi kurduk" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aktif Bank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Önder Halisdemir, 2014 yılını öz sermaye karlılığında 50 banka arasında 4. veya 5. sırada kapatabileceklerini belirterek, “2014 yılı sonunda varlık büyüklüğümüz 6 milyar lira civarında olacak” dedi. 2014 yılına ve 2015 yılı beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Halisdemir, 2014 yılının bankaları açısından yeni projeleri hayata geçirdikleri başarılı bir yıl olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin ilk para transferi şirketlerinin yıllık 700 bin kullanıcıya ulaştığını açıklayan Halisdemir, “Ülkemizde para transferi denince yalnızca EFT ve SWIFT akla gelirdi. Bunlar sistem isimleriydi, ürün ismi değildi. Türkiye bu kadar yurt dışına göç verdi ve çok fazla yabancı da Türkiye’de çalışıyor. Fakat yine de Türkiye’nin bir para transferi sistemi yoktu. Bunu biz yaptık. İsmi Ucuz Para Transferi yani UPT” diye konuştu.

“Analog ve dijital dünyalar evlendi”

Önder Halisdemir, 5 binin üzerinde bakkala koydukları “N Kolay” isimli cihazın, fatura ödemeden oyun kartı satışına, bilet almaktan her türlü kataloglu ürünün satıldığı bakkalların yeni gelir kapısı olduğunu dile getirdi. Bunun, Avrupa’da da yılın dağıtım kanalı seçildiğini ifade eden Halisdemir, “Ayda 6 milyon adet işlem yapar hale geldi. N Kolay ile önemli bir ihtiyacı cevapladık ve bakkalların süper marketlere karşı elleri çok kuvvetlendi. Burada analogla dijital dünya evlendi. Bu yeni jenerasyon bakkallar, eski bildiğimiz bakkal gibi o sokağın bütün ihtiyacını görüyor” dedi.

Halisdemir, 2014’te Tataristan ve Kazakistan’da İslam Kalkınma Bankası ile ortaklaşa bir leasing şirketi açtıklarını, bu yıl içindeki önemli diğer konunun, murabaha sukuklarını ihraç etmeye devam etmeleri olduğunu belirtti. Bu yılı sonunda varlık büyüklüklerinin 6 milyar lira civarında olacağı bilgisini veren Halisdemir, 2014 yılını öz sermaye karlılığında 50 banka arasında 4. veya 5. sırada kapatabilecekleri öngörüsünde bulundu.

Önder Halisdemir, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesini de ekonominin yeni çıpası olarak gördüğünü belirtti. Türkiye’nin artık çok rahat bir kamu maliyesiyle ilerlediğinin altını çizen Halisdemir, Türkiye’nin aldığı kararlarla seçimlerde popülist olmadığını gösterdiğini, seçim sürecinin artık ekonomiye bir yansıması bulunmadığını kaydetti. Seçimlerin artık bir “dur kalk” noktası olmaktan çıktığını dile getiren Halisdemir, bunun da güçlü kamu maliyesi sayesinde olduğunu, zaten gelişmiş ülkelerde durumun böyle olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir