10 milyar lira sermayeli Eximbank hedef büyüttü

İhracatı destek kapsamında sermayesi 10 milyar liraya çıkarılan Türk Eximbank, Kredi Garanti Fonu ile işbirliğiyle bu yıl yeni atılımlar yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HÜSEYİN GÖKÇE

ANKARA - Türkiye’nin üretim maliyetindeki artış yanı sıra dış talepteki daralmaya bağlı olarak 2016 yılı ihracatı yerinde sayarken, 2017 yılında ihracatın yeni bir atılım sürecine girmesi için Eximbank öncülüğünde çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda ilk olarak sermayesi 10 milyar liraya çıkarılan Eximbank, yurtdışındaki alıcıları piyasa faiziyle finanse edebilmek için de Para Kredi Koordinasyon Kurulu kararı ile güçlendirildi. Halen 100 bin ihracatçının 6 bin 500’üne 28 ayrı kalemde destek veren Türk Eximbank, halen yüzde 23 olan ihracat finansman desteği oranını yıl sonunda yüzde 26’ya yükseltmeyi öngörüyor. Bunun parasal karşılığı ise 14 milyar doları ihracat olmak üzere toplamda 40 milyar dolarlık ihracata destek anlamına geliyor. İstanbul’daki Genel Müdürlük yanı sıra Ankara ve İzmir’de Bölge Müdürlüğü, Gaziantep’te ise şube aracılığıyla hizmet veren Eximbank, yıl sonuna kadar 9 ildeki irtibat bürolarını ise şubeye dönüştürecek.

Eximbank’ın uzun süredir uyguladığı ancak maliyet artışı sebebiyle fazla işlem hacmine ulaşamadığı, yurtdışındaki alıcılara yönelik verilen kredi desteği ise 2017 yılından itibaren büyük hız kazanacak. 2016 yılı Aralık ayında Para Kredi Koordinasyon Kurulu’nda alınan bir kararla, Eximbank’ın alıcı kredilerine uyguladığı faiz ile referans ticari faiz arasındaki fark Ekonomi Bakanlığı tarafından karşılanması hükme bağlandı.

KOBİ'ler için üst limit 7.5 milyon liraya çıkarıldı

12 Ocak 2017 tarihinde düzenlenen Türk Eximbank olağanüstü genel kurulunda Bankanın sermayesi 3.7 milyar lirası ödenmiş olmak üzere 10 milyar liraya yükseltilmesi yönünde karar alındı. İhracatın finansmanı konusuna Güney Kore’den sonra ikinci sırada bulunan Türk Eximbank, ihracat destek miktarını arttırabilmek için Kredi Garanti Fonu ile de bir protokol imzaladı. Protokol uyarınca, Kredi Garanti Fonu tarafından verilecek kefaletlerin toplam üst limiti 200 milyon liraya yükseltilirken kefalet oranı da yüzde 100 olarak belirlendi. Sözkonusu protokolle birlikte ihracatçı KOBİ’ler için daha önce 1.5 milyon dolar olan üst limit 7.5 milyon liraya yükseltilirken, KOBİ dışı ihracatçılar ise 200 milyon liraya kadar olan Eximbank kredileri için Kredi Garanti Fonu kefaletinden yararlanabilecekler.

OSB'ler irtibat ofisi açacak

KOBİ dışı ihracatçılar için yüzde 85 olan kefalet oranı, yeni protokol ile birlikte 100 olarak uygulanacak. Bu KOBİ’ler 20 milyon liraya kadar olan kredileri için KGF’ye doğrudan başvurabilecekler. 20 milyon liranın üzerindeki Eximbank kredileri için ise başvurular bankalar aracılığıyla yapılabilecek. Öte yandan Eximbank, daha fazla ihracatçıya hizmet verme planı doğrultusunda, büyük OSB’lerin içinde de irtibat ofisleri açmayı planlıyor.