2015'te doları olan güldü

2015'te BIST 100 endeksi yüzde 16 değer kaybederken, döviz yatırımcısı yüzde 25'lere varan kazanç elde etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Döviz ve altın yatırımcısı 2015 yılında yüzde 25'lere varan getiriler elde ederken, borsa yatırımcısı cepten yedi. 

Yatırımcılar 2015 yılında başta ABD doları, Suudi Arabistan riyali ve İsviçre frangı olmak üzere döviz kurlarından yüzde 25'e varan getiriler elde ederken, altının gramı da dolar kurundaki yükselişin etkisiyle yatırımcısına yüzde 12 kazandırdı. Borsa yatırımcısı ise 2014 yılındaki yüzde 26'lık yüksek getirinin ardından 2015 yılında cepten yedi ve yıllık bazda yüzde 16 zarar etti. 

Döviz kurları, özellikle ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım sürecine başlaması ile ilgili yıl boyunca devam eden beklenti ve belirsizliklerin gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde yarattığı baskı nedeniyle yükseliş trendinde hareket etti. 

Önceki yıl kapanışına göre en fazla kazandıran döviz kurları frank ve dolar olurken, yatırımcılar tarafından dolardan sonra en fazla tercih edilen para birimi olan avronun yükselişi, Avrupa ekonomisindeki zorluklar ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) genişlemeci politikaları nedeniyle yüzde 13 ile sınırlı kaldı. 

Altının onsu, küresel piyasalarda artan dolar talebi ile zayıf bir seyir izlerken, yurt içinde altının gram fiyatı, TL'nin dolar karşısında değer kaybetmesinin etkisiyle yatırımcısının yüzünü güldürdü. 2014 yılını 89 lira seviyelerinden tamamlayan altının gram fiyatı bu yıl 100 liranın üzerini test ettikten sonra yılı yüzde 12 artışa 99,30 liradan tamamladı. 

Borsa yatırımcısı ise Fed'in aralık ayında başlayan faiz artırım sürecine ilişkin 2015 yılı boyunca değişkenlik gösteren beklentilerin küresel piyasalarda risk iştahını azaltması ve bunun da yabancı yatırımcı çıkışına neden olması ile 2014 yılı kapanışına göre yüzde 16 zarar etti. Yabancı yatırımcılar yılın 11 ayında toplam 1,9 milyar dolar tutarında net satış gerçekleştirdi. 

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi 2015 yılına iyi bir başlangıç yapıp tarihi zirvesine yakın 91.806 puana kadar çıktıktan sonra yıl boyunca düşüş trendinde hareket ederek aralık ayında yılın en düşüğü olan 69.191 puanı gördü ve yılı 71.727 puandan tamamladı. 

Fed ve Çin, piyasalarda ana belirleyici olmayı sürdürecek 

Analistler, Fed'in faiz artırım sürecinin devam etmesi halinde 2016 yılında da "güçlü dolar" beklentisinin piyasalardaki etkisinin devam edebileceğini, fakat ekonomik aktivitedeki toparlanma ve para politikalarındaki normalleşmenin öngörülebilirliği artırması durumunda risk iştahının tekrar artabileceğini tahmin ediyor. 

2016 yılının özellikle ilk yarısının normalleşme ile ilgili beklentiler açısında önemli olacağını aktaran analistler, düşük emtia fiyatlarının seyrinin de ülke bazlı farklılaşmaları öne çıkarabileceğini kaydediyor. 

Analistler, Türk yatırımcıların portföy sepetinde sabit getirili araçların mutlaka bulunması gerektiğini ancak dolar bazında önemli destek seviyelerine gerileyen hisse senetlerinin ağırlığının artırılabileceğini ifade ediyor. 

Dolar/TL'nin olumlu senaryoda 2,80, olumsuz senaryoda 3,25 seviyelerini test edebileceğini aktaran analistler, altının ons fiyatının 3 yıllık düşüşünün ardından 2016'da toparlanma eğilimine girebileceğini, buna karşın Fed'in faiz artırım süreci ve Çin'deki ekonomik aktivitenin yön üzerinde ana belirleyici olmaya devam edeceğini ifade ediyor. 

Analistler, altının gramında 110 lira seviyelerinin güçlü direnç konumuna geldiğini, bu seviyenin aşılması durumunda yükselişin ivme kazanabileceğini, olası düşüşlerde ise 70 lira seviyelerinin görülebileceğini tahmin ediyor. 

BIST 100 endeksinin, küresel risk iştahı, jeopolitik riskler ve yurt içinde yapısal reformlar konu başlıklarında olumlu havanın etkili olması durumunda tarihi zirvesi olan 93.000 seviyelerini görebileceğini öngören analistler, olumsuz senaryoda ise 65.000 seviyelerinin öne çıkacağını kaydediyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir