2018 sonunda ayılar uykudan uyanacak!

Analistlere göre küresel ekonomideki senkronize büyüme ve güçlü gelmeye devam eden şirket bilançoları borsaları yükseltmeye devam ediyor. 2018’in sonunda yıllardır devam eden boğa piyasasının artık son bulacağı tahmini yapılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK

Her yeni yıla girerken hisse senedi piyasalarını neyin beklediğine dair tahminler yapılır. Son yıllarda ilk tahminler hep 'boğa piyasasının' yani yükselişin son bulacağı şeklinde oluyordu ancak boğa piyasası 8 yaşını çoktan geçti bile. Analistlere göre küresel ekonomideki senkronize büyüme ve güçlü gelmeye devam eden şirket bilançoları borsaları yükseltmeye devam ediyor.

Bu yükselişin ne kadar süreceği ise merak ediliyor. 2018'e ilişkin şimdilik beklenti yükselişlerin devam edeceği. En azından yılın ilk yarısında. Sonrasında ise 'ayıların uykudan uyanmasına hazır olun' uyarısı yapılıyor.

Credit Suisse yüzde 6 yükseliş öngörüyor

Donald Trump'ın ABD başkanı seçilmesi sonrasında, başkanın ekonomiyi canlandırma vaadleriyle ABD borsaları hızlı bir yükselişe geçti. Dünya borsaları da ABD borsalarına ayak uydurdu ve tırmandı. Geçtiğimiz hafta itibariyle ABD'de S&P 50 endeksi ocaktan bu yana yüzde 16 yükselirken, Dow Jones rekor seviyeye çıktı. Avrupa'ya baktığımızda Almanya'da Dax neredeyse yüzde 15, İngiltere'de FTSE 100 yüzde 10'dan fazla prim yaptı. Dünya ekonomisindeki toparlanmanın da bunda payı var ancak yükselişin gerisindeki belirleyici olgu, şirket kârlarının artmakta olması.

Analistler ve fon yöneticileri bu yükselişin bir süre daha devam edeceği konusunda hem fikir gözüküyor. Reuters'ın 250 borsa stratejisti, broker ve fon yöneticisinin katılımıyla yaptığı anket de gelecek yıl çıkışın süreceği beklentisini ortaya koydu. Ankete dahil edilen 20 endeksin, 1'i hariç, 2018 ortasına kadar yükselmesi bekleniyor. Ankete göre Brezilya ve Güney Kore borsalarında yılın ilk yarısında yükselişin yüzde 10'u aşacağı, Hindistan, Çin ve Meksika borsalarının da yüzde 5-10 aralığında yükseleceği öngörülüyor.

Makro ekonomik verilerin güçlü gelmesi Credit Suisse'nin de 2018'e iyimser bakmasını sağlıyor. İsviçreli finans kuruluşunun stratejistlerinden Andrew Garthwaite dünya borsalarının 2018 ortasına kadar yüzde 6 daha yükseleceği tahmininde bulunuyor. Garthwaite, yayınladığı raporda, küresel ekonomide 2010 yılından bu yana en geniş çaplı büyüme ortamını yaşadığımızı, makro görünüm ile bilanço revizyonlarının korelasyon içinde olduğunu söylüyor. Analist, "Bilançoların ve olumlu ekonomik görünümün şu an ki 'makul coşku' dalgasını ateşlemesiyle küresel hisse senedi piyasalarının gelecek yılın ortalarına kadar yüzde 6'lık sağlıklı bir yükseliş göstereceğini öngörüyoruz. Yatırıma dayalı bir büyümeye dair güçlü sinyaller alıyoruz" ifadelerini kullandı.

Küresel ekonomide senkronize bir büyüme yaşandığına da dikkati çeken Credit Suisse analisti, PMI verisinin 52'nin üzerine çıkmasını bekleyen ülke sayısının, finans krizinin hemen ardında yaşanan toparlanma sürecinden bu yana en yüksek seviyede bulunduğunu da ekledi.

Para politikaları borsaları destekliyor

Merkez bankalarının politikalarının da borsalardan yana olduğu görülüyor. Bilanço daraltmaya başlayacağını açıklamasına rağmen ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sıkılaştırma çabalarının 2018 sonuna kadar piyasalarda fazla bir etki yaratması beklenmiyor. Fed'in 4.5 trilyon dolarlık bilançosunun 2018 sonuna kadar sadece 360 milyar dolar küçülmüş olacağı hesaplanıyor. Morgan Stanley hisse stratejisti Mike Wilson Wall Street’te en yüksek endeks hedeflerinden birini öngörüyor, ancak sonrasında bir ayı piyasası yaşanabileceğini söylüyor. Wilson, eğer tahminlerine uyan gelişmeler olursa S&P500 endeksinin önümüzdeki yılın ilk yarısında 2.700’e ulaşmasını beklediğini belirtiyor. Hedefe ulaşılana kadar piyasada büyük bir satış dalgası öngörmeyen Wilson, bu seviyeden sonra ise sert satışların gelebileceği ve satışların yüzde 20’lik bir düşüşü tetikleyebileceği uyarısı yapıyor.

Bloomberg'in 30 fon yöneticisi ve stratejistle yaptığı anket de benzer sonuç vermiş. Ankete göre, merkez bankalarının likidite pompalamasının yardımıyla yaşanan bugüne kadarki en uzun ikinci boğa piyasası 2018 sonunda sona erecek.

Yüzde 20 düşüş, trilyonlarca dolarlık kayıp demek!

Piyasaların 2018 sonunda ayı piyasasına girmesi en az yüzde 20 gerilemesi anlamına geliyor. Analistler bunun yatırımcı için sancılı olabileceğini söylüyor. ABD borsalarının yüzde 21.97 gerilediği 2002 yılında 7 trilyon dolarlık bir kayıp meydana gelmişti. Analistler, piyasalardaki olası sert bir düşüşe tedbir olarak yatırımcının nakit tutması gerektiği tavsiyesi veriyor. Diğer yandan piyasa değerinin altında olan şirket hisselerinin şu an için iyi bir yatırım olduğuna da dikkat çekiyorlar.