448 milyar $'lık çıkış bekleniyor

Bu yıl gelişen piyasalardan 448 milyar dolarlık çıkış bekleniyor; Türkiye en hassas ülkeler arasında gösteriliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Diken üzerinde geçen birkaç yılın ardından gelişen piyasa tahvilleri ve hisselerinin, yavaşlayan ekonomik büyüme ve şirket borçlarından dolayı bu yıl da çıkış yaşaması beklenirken, Türkiye'nin gelişen ekonomilerdeki çıkışlara en hassas ülkelerden birisi olacağı belirtiliyor.

Institute of International Finance tarafından yazılan rapora göre, gelişen piyasalardan 2014 yılında 111 milyar dolarlık çıkış yaşanırken, bu rakam 2015 yılında tahminlerin üzerine çıkarak 735 milyar dolar oldu. Rapora göre bu rakamın 2016 yılında 448 milyar dolar olması bekleniyor.

Washington merkezli grup, Çin'den yaşanan yüksek miktardaki çıkışların 2015 yılındaki kayıpların arkasındaki ana faktör olduğunu söylerken, bunun döviz ve büyüme endişelerini yansıttığını belirtti. IIF, 2015 yılında Çin'den 676 milyar dolarlık çıkış yaşandığını söyledi.

IIF açıklamasında ayrıca makroekonomik politikalardaki zayıflık, şirketlerin yüksek seviyedeki döviz borcu ve önemli miktardaki cari açığından dolayı Türkiye, Brezilya ve Güney Afrika'nın gelişen piyasalardan çıkışlara en hassas ülkeler arasında olacağını belirtti.

IIF direktörü Hung Tran, "Gelişen piyasaların erken yaşlanması büyüme beklentileri üzerinde ağırlık oluşturmaya devam edecek ve 2016 yılının başındaki piyasa volatilitesi risk iştahı üzerinde etkili oldu" dedi.