700 milyon dolar sendikasyon kredisi aldı

Ziraat Bankasının 700 milyon dolarlık sendikasyon kredisi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Banka Genel Müdürü Hüseyin Aydın: "Bu kaynağı dış ticaretin finansmanı için müşterilerimize uygun koşullarla sunacağız" "Yeni iş modelleri temelinde bankanın yakın vadede güçlü bir bölgesel, uzun vadede ise küresel bir aktör olmasını sağlayacak aksiyonları aldık" ""Kısa bir süre içinde Şangay temsilciliğimizi açmak için başvurumuzu yapmış bulunmaktayız. Kuzey Afrika, Ortadoğu Bölgesi, Balkanlar ve Türki cumhuriyetlerinde hem uluslararası finans merkezlerini kapsamak hem de ülkemiz firmalarının gereksinim duyduğu coğrafyada yerleşik olarak hizmet sağlamak üzere satın alma veya lisans alarak yeni banka kurma hususunda ilerlemeyi planlıyoruz" "(TMSF bünyesinde bulunan Türk Ticaret Bankası ya da Adabank'ı satın alarak lisansın katılım bankasına dönüştürülmesine ilişkin) Mümkündür" "Bu yıla münhasır 150 şube açıyoruz. 150. yılda 150 şube"

İSTANBUL - Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, aldıkları 700 milyon dolarlık sendikasyon kredisine ilişkin, "Bu kaynağı dış ticaretin finansmanı için müşterilerimize uygun koşullarla sunacağız" dedi.
     Ziraat Bankasının tarihinde aldığı ilk sendikasyon kredisinin imza töreni 20 ülkeden 40 bankanın üst düzey yöneticisinin katılımı ile gerçekleşti.
     Toplam taahhüdün 865 milyon dolar olarak gerçekleştiği, işlemin ise 700 milyon dolar seviyesinden sonuçlandırıldığı söz konusu kredide faiz oranı LIBOR+100 baz puan ve EURIBOR+100 baz puan oldu.
     Törende konuşan Aydın, bol likidite ve düşük faiz ortamının, krizle baş etmeye çalışan gelişmiş ülkelerdeki büyüme ve kamu borç yönetimi ile bankacılık sorunlarını çözmeye yetmediğini söyledi.
     Bunları ortadan kaldırmak için merkez bankalarının ciddi gayret sarf ettiğini aktaran Aydın, ancak işlerin zorlaştığını dile getirdi.
     Böyle bir ortamda Türkiye'nin güçlü bankacılık endüstrisi, etkin kamu borç yönetimi, dengeli ekonomik büyüme stratejisi ve uyumlu mali politikaları ile olumlu ayrıştığını vurgulayan Aydın, Türkiye'nin güçlü bir hikayesi olduğunu ifade etti.
     Ziraat Bankasının dengeli bilanço yapısı ile karlılık ve verimliliğe odaklandığını, öz kaynaklarla uyumlu bir bilanço yapısına ulaşmayı hedeflediğini anlatan Aydın, sözlerine şöyle devam etti:
     "En önemli aktif pasif yönetim stratejilerimizden olan kaynak yapımızın çeşitlendirilmesi ve derinleşmesini teminen bankamız uluslararası finansal piyasalardan ilk sendikasyon kredisini almış bulunmakta. Dış ticaretin finansmanı işlemlerinden daha fazla pay alınabilmesi ve işlem hacimlerimizin artırılmasına katkı sağlayacak olan bu sendikasyon kredisine muhabir bankalarımızın gösterdiği ilgi, aynı zamanda Ziraat Bankasının göstereceği başarı hikayesine olan inancı da ifade etmektedir."
    
     -"Şangay temsilciliğimizi açmak için başvurumuzu yapmış bulunmaktayız"-
    
     Aydın, başarıyla tamamlanan sendikasyon işleminin hem fiyatlama hem de katılımcı banka sayısı açısından önem arz ettiğini belirterek, hedefledikleri rakamın üzerinde gerçekleşen toplam taahhüdün de kendilerini bu anlamda teyit ettiğini söyledi.
     İşlemde toplam taahhüdün 865 milyon dolar olmasına rağmen, bankanın borçlanma stratejisine paralel biçimde işlemin 288,5 milyon dolar ve 322,5 milyon avro karşılığı toplam 700 milyon dolar seviyesinden kapandığını söyleyen Aydın, işleme 20 ülkeden 40 bankanın iştirak ettiğini, temin edilen uygun maliyetli bu kaynağı dış ticaretin finansmanı için müşterilerine uygun koşullarla sunacaklarını dile getirdi.
     Yeni iş modelleri temelinde bankanın yakın vadede güçlü bir bölgesel, uzun vadede ise küresel bir aktör olmasını sağlayacak aksiyonları aldıklarını aktaran Aydın, şunları kaydetti:
     "Kısa bir süre içinde Şangay temsilciliğimizi açmak için başvurumuzu yapmış bulunmaktayız. Kuzey Afrika, Ortadoğu Bölgesi, Balkanlar ve Türki cumhuriyetlerinde hem uluslararası finans merkezlerini kapsamak hem de ülkemiz firmalarının gereksinim duyduğu coğrafyada yerleşik olarak hizmet sağlamak üzere satın alma veya lisans alarak yeni banka kurma hususunda ilerlemeyi planlıyoruz. Bu yıl içinde bankamızın sendikasyon gibi ilk Eurobond ihraç işlemini gerçekleştirmek için çalışmalara başlamış bulunmaktayız. Öte yandan finansal kuruluşlardan ülkemiz reel sektörünün finanse edilmesi için orta ve uzun vadeli uygun maliyetli kaynak temini çalışmalarımızı sürdürüyor olacağız. Bu başarılı işlemde bankamızı destekleyen muhabir bankalarımıza, işlemi koordine eden Bank of America Merrill Lynch'e ve Citibank'a teşekkür ediyorum."
    
     -"Sukuk ile ilgili herhangi bir çalışmamız yok"-
    
     İmza töreninden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Aydın, bundan sonra Eurobond ihracı ile ilgili bir hazırlıkları olduğunu söyledi.
     Sukuk ile ilgili herhangi bir çalışmaları olmadığını belirten Aydın, katılım bankacılığı ile ilgili ise "Detaylar konusunda çok netleşmiş, kamuoyu ile paylaşabileceğimiz hususlar yok. Ama çalışmalar var, biz de bir ekip kurduk, çalışıyoruz. Konular geliştikçe kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.
     Aydın, TMSF bünyesinde bulunan Türk Ticaret Bankası ya da Adabank'ı satın alarak lisansını katılım bankasına dönüştürebileceklerine yönelik çıkan haberlere ilişkin ise "Bunların hepsi olasıdır, mümkündür. O olur, olmaz, başka bir şey ama böyle bir irade beyan edilmiştir, bu iradenin gerekliliği için biz çalışıyoruz. Ama nasıl olur, o konuda henüz kamuoyu ile paylaşacağımız bir veri yok" ifadelerini kullandı.
     Aydın, bunun da senaryolar arasında olup olmadığına ilişkin soruya ise "Mümkündür" cevabını verdi.
     Aydın, Ziraat Bankasının bu yıl 150. yılını kutlamasıyla ilgili de şunları söyledi:
     "Bizim büyük kentlerde ciddi şube açığımız var. Sadece büyük kent derken, bazı büyük şehirlerde de şube açığımız var. Artık yetmiyor. Bu yıla münhasır 150 şube açıyoruz. 150. yılda 150 şube. Onun 30-40'ını ilk 3 ayda realize ettik. Kalan bölümünü de son 3 aylık döneme bırakmadan tamamlamayı düşünüyoruz. Her şube açtığınız zaman harç veriyorsunuz. Yılın sonunda harç ödemektense, daha erken açıp oradan da olabildiğince faydalanmayı arzu ediyoruz."