ABD'de imalat sanayi sektörü daraldı

ABD'de ISM İmalat Sanayi Endeksi ağustosta 50'nin altında gerileyerek sanayi sektörünün 6 aydır ilk kez daraldığını gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) tarafından açıklanan İmalat Sanayi Endeksi, haziranda önceki aya kıyasla 3,2 puan azalarak 49,4 oldu. Şubat ayından bu yana ilk kez 50'inin altına düşen endekse yönelik beklenti 52 seviyesindeydi.

ISM İmalat Sanayi Endeksi, perakende, inşaat, kamu, sağlık ve finansal hizmetleri de içeren, toplamda 18 sektörden 300'ü aşkın şirket yöneticisiyle yapılan anket sonuçlarına göre hesaplanıyor. Endeksin 50 ve üzerinde değerler alması sektördeki genişlemeye, 50'nin altında kalması ise daralmaya işaret ediyor.

Analistler, beş ay 50'nin üzerinde seyrettikten sonra ağustosta 49,4'e gerileyen endeksi, imalat sektöründeki toparlanmanın sekteye uğradığı şeklinde değerlendirirken, gelecek ayki verilerin daralmanın bir trend olup olmadığını anlamak açısından büyük önem kazandığını belirtiyor.

52,1 olarak öngörülmüştü

ABD'de yine bugün açıklanan ağustos ayı PMI İmalat Sanayi Endeksi ise 52 ile beklentinin hafif altında gerçekleşti. Söz konusu endekse ilişkin beklenti 52,1 olarak öngörülmüştü.

İnşaat harcamaları artış beklentisi değişim göstermedi

Öte yandan, ABD Ticaret Bakanlığının verilerine göre, temmuz ayı inşaat harcamaları yüzde 0,6 artış beklentisinin karşın değişim göstermedi. Haziran ayına ilişkin inşaat harcamalarındaki değişim ise yüzde 0,6 düşüşten, yüzde 0,9 artışa revize edildi.

Bu arada, güne yükselişle başlayan New York borsası, açılış zilinden yarım saat sonra gelen sanayi verilerinin etkisiyle negatife döndü.

Bu konularda ilginizi çekebilir