ABD verisi altını yükseltti

Altının ons fiyatı ABD verilerinin ardından yükselişe geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


İSTANBUL - Uluslararası piyasalarda altının onsu, ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin altında gelmesi nedeniyle 1.573 dolara kadar yükseldi.

Bugün açıklanan ABD tarım dışı istihdam verilerine göre, mart ayında tarım dışı istihdam 190 bin kişi olan beklentilerin çok altında 88 bin kişi seviyesinde gerçekleşti. Gün içinde en düşük 1.549 doları gören altının ons fiyatı, tarım dışı istihdam verilerinin açıklanmasının ardından 1.573,50 dolar seviyesine kadar çıktı.

Öte yandan tarım dışı istihdam verisinin açıklanması ile dolar diğer gelişmiş ülke para birimleri karşısında değer kaybederken, avro/dolar paritesi 1,30'u aştı.
HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu konuya ilişkin değerlendirmesinde, mart ayı tarım dışı istihdam verisinin 190 bin kişilik piyasa beklentilerinin belirgin şekilde altında gelerek 88 bin kişi seviyesinde gerçekleştiğini, bir önceki ayın verisinin de 236 bin kişiden 268 bin kişiye revize edildiğini hatırlattı.
Bununla birlikte işsizlik oranının yüzde 7,7'lik piyasa beklentilerine karşılık yüzde 7,6 seviyesinde gerçekleştiğini ve iş gücüne katılım oranının da yüzde 63,3 seviyesinde olduğunu aktaran Çakıroğlu, tarım dışı istihdam verisinin ABD ekonomisine ilişkin algılamaların bozulmasına neden olduğunu söyledi.
Çakıroğlu, ABD Merkez Bankası Fed'in yapıcı para politikalarına devam edeceğine ilişkin beklentilerin doların diğer gelişmiş ülke para birimleri karşısında zayıflamasına yol açtığına da dikkati çekti.