ABD'de getiri eğrisi tersine dönüyor

ABD'de 2 ve 10 yıllık tahviller arasındaki getiri farkı Temmuz 2007'den bu yana en düşük seviyeye inerek resesyon endişelerine işaret etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvil getirisi yüzde 2.94 ile eylül ayının ortasından bu yana en düşük seviyesine geriledi. ABD hazine tahvil getirilerinin düşmesi bazı yatırımcıların Fed'in faiz artırım hızını yavaşlatacağı öngörülerine işaret etti.

10 yıllıktaki düşüşle birlikte, ABD'nin 2 ve 10 yıllık tahvilleri arasındaki getiri farkı da 2007 yılının temmuz ayından bu yana en düşük seviyeye indi.

2-10 yıllık getiri eğrisi, yatırımcıların ana odak noktası. Yatırımcılar bu eğrinin tersine dönük olmasını resesyona ilişkin öncü bir işaret olarak görüyorlar. Uzun vadeli tahvillerin getirisi kısa vadeli tahvillerinkinden düşük olduğunda getiri eğrisinin tersine döndüğü ifade ediliyor.

Diğer taraftan, ABD ile Çinli liderlerin G20'de iki ülke arasındaki ticaret geriliminin tırmanmasını önleyecek bir mutabakata varması yatırımcıların güvenli liman dolara karşı riskli para birimlerine olan güvenini artırdı. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks yüzde 0.23 düşüşle 96.8 seviyesine geriledi. 

Asya piyasaları düştü

Asya borsaları ise, ABD ile Çin arasındaki ticaret uzlaşmasının yarattığı yükseliş etkisinin gittikçe azalmasıyla geriledi. ABD'de tersine dönmüş getiri eğrisi de olası bir resesyonla ilgili endişeleri artırdı.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi Çin piyasalarının eksiden artıya geçmekte zorlanmasıyla yüzde 0.3 geriledi. Çin lokomotif hisseleri hafif gerilerken, Şanghay Composite endeksi hafif yükseldi.

ABD ile Çinli liderlerin G20'de iki ülke arasındaki ticaret geriliminin tırmanmasını önleyecek bir mutabakata varması dün küresel hisse senedi piyasalarında yükselişi tetikleyerek MSCI'nın dünya endeksini yüzde 1.3 yükselmesini sağlamıştı.

Petrol 62 doların üzerinde

Petrol fiyatları OPEC öncülüğünde beklenen arz kesintisi ve Kanada'nın üretim kesintisine yetki vermesinin etkisiyle yükselerek dün kaydettiği kazanımları artırdı.

İşlemciler ABD ile Çin'in ticaret konusunda aralarındaki görüş ayrılıklarını 90 gün içinde gidermek amacıyla gümrük vergilerini artırmaya ara vermeye karar vermelerinin hala piyasaları desteklediğini belirttiler.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ortak üretim politikası konusunda anlaşmak için 6 Aralık'ta Viyana'da toplanacak.

Brent ham petrolünün varil fiyatı yüzde 0.7 artışla 62.09 dolara yükseldi.