ABD'de imalat dışı ISM endeksi beklenenden iyi

ABD'de, ISM İmalat Sanayi Endeksi mayısta 54,9 ile beklentinin üstünde açıklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de ISM imalat sanayi endeksi mayısta 54,9 ile beklentinin üstünde gerçekleşti.

ABD Tedarik Yönetim Enstitüsünün (ISM) raporuna göre, ISM imalat sanayi endeksi, mayısta önceki aya kıyasla 0,1 puan artarak 54,9 oldu. Böylece yılın en düşük seviyesinden yükselen endekse ilişkin piyasa beklentisi ise 54,6 düzeyindeydi. Endeksi nisanda 54,8 değerini alarak yılın en düşük seviyesini kaydetmişti.

Endekse yönelik raporda, sanayi sektörünü oluşturan 18 alt endüstriden 15'inin mayıs ayında genişleme gösterdiği belirtildi.

Uluslararası finans kuruluşu IHS Markit tarafından yine bugün açıklanan mayıs ayı PMI İmalat Sanayi Endeksi ise 52,7 ile son 8 ayın en düşük seviyesine geriledi. Önceki aya kıyasla 0,1 puan düşen PMI imalat sanayi endeksine yönelik beklenti 52,5 seviyesindeydi.

ISM ve PMI endekslerin 50 ve üzerinde değerler alması sektördeki "genişlemeye", 50'nin altında kalması ise "daralmaya" işaret ediyor. ISM İmalat Sanayi Endeksi son 8 aydır ve PMI İmalat Sanayi Endeksi son 12 aydır eşik olarak kabul edilen 50'nin üstünde seyrediyor.

Analistler, sanayi sektörüne yönelik verilerin genel olarak ekonomik büyümenin yılın ikinci çeyreğinde hızlanacağı beklentisini desteklediğine işaret ediyor.