ABD'de tüketici güveni 14 yılın zirvesine yükseldi

Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi mart ortasında 102’ye yükselerek 14 yılın zirvesine çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi (UMICH) mart ortasında 102’ye yükselerek 2004 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Amerikalı tüketicilerin eğilimlerini ölçen Michigan Üniversitesi'nin raporuna göre, UMICH, mart ortasında önceki aya kıyasla 2,3 puan artarak 102’ye çıktı. Son 14 yılın en yüksek seviyesini kaydeden endekse yönelik piyasa beklentisi 99 seviyesindeydi.

Amerikalıların şu anki finansal koşullara yönelik değerlendirmesini ölçen Mevcut Ekonomik Koşullar Endeksinin 114,9’dan 122,8’e çıkması genel endeksi yukarı iterken, tüketicilerin uzun vadeli öngörülerini yansıtan Beklentiler Endeksi'nin aynı dönemde 90'dan 88,6'ya geriledi.

Öte yandan, Amerikalıların gelecek yıla ilişkin enflasyon beklentilerinin yüzde 2,7’den yüzde 2,9’a çıkarak son 14 yılın en hızlı yükselişini göstermesi de dikkati çekti.

Analistler, ABD Merkez Bankasının (Fed) en az gerçekleşen rakamlar kadar önem verdiği enflasyon beklentilerinin yükselmesinin kademeli sıkılaştırmayı destekleyeceğini vurguluyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir