ABD'de ücret artışları 7 yılın zirvesinde

ABD'de aralık ayında tarım dışı istihdam artışı 175 bin beklentilerine karşılık 156 binde kaldı. Ortalama saatlik kazançlar ise 2009'dan beri en yüksek artışı kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre tarım dışı istihdam aralık ayında 156 bin ile 178 bin olan beklentilerin altında artış kaydetti.

Fed Başkanı Janet Yellen daha önce ekonominin nüfus artış hızına yetişmek için ayda 100 bin istihdam yaratması gerektiğini ifade etmişti.

Ana sektörden, imalat sektöründe istihdam 4 bin azaldı. Piyasa tahmini 2 bin düşüş şeklindeydi.

Aynı ayda özel sektörün istihdamında artış 144 bin olurken, kamu istihdamında 12 bin artış oldu.

Tarım dışı istihdam ekim ve kasım verileri ise 19 bin yukarı revize edildi.

ABD ekonomisi geçen yıl 2.16 milyon yeni istihdam yarattı.

Ortalama saatlik çalışan ücretleri kasım ayında yüzde 0.1 geriledikten sonra, aralıkta takvim etkisinden de faydalanarak 0.10 dolar, yani yüzde 0.4 artış kaydetti. Ücretler yıllık bazda yüzde 2.9 ile Haziran 2009'dan bu yana en keskin artışı gösterdi. Ücretler kasım ayında bir önceki yıla kıyasla yüzde 2.5 artmıştı.

İstihdam piyasasına güveni yansıtıyor

İşsizlik oranı kasım ayında gördüğü dokuz yılın en düşük düzeyi olan yüzde 4.6'dan aralıkta yüzde 4.7'ye yükselmiş olsa da uzmanlar bu durumun istihdam havuzuna girenlerin sayısında artıştan kaynaklandığını ve ABD'lilerin istihdam piyasasına güvenini yansıttığını belirtiyorlar.

Konut piyasasından imalat sanayine ve otomobil satışlarına kadar geniş bir yelpazede açıklanan güçlü veriler ABD başkanı seçilen Donald Trump'ın Obama yönetiminden güçlü bir ekonomi devraldığını gösteriyor. İstihdam piyasasındaki güçlü seyir büyük ihtimalle yükselen iş yeri ve tüketici güven endekslerinin de desteğiyle sürecek.