Akbank Direkt’in kârı 2 yılda 150 şubenin kârına denk geldi

Akbank Direkt Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Orkun Oğuz, Akbank Direkt Mobil ile her gün neredeyse 5000 yeni müşterinin tanıştığını aktardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

BORSA / FİNANS SERVİSİ - “Dijital bankacılıkta zaman hızlı akıyor” diyen Akbank Direkt Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Orkun Oğuz, mobil ve internet bankacılığı kanalları Akbank Direkt’in karının 2 yılda 150 şubenin karına ulaştığını açıkladı. Orkun Oğuz, “Dijital bankacılık orta ölçekli bir banka haline geldi” vurgusunu yaptı. Oğuz, bankanın ilk çeyrekte kullandırdığı tüketici kredilerin yüzde 7’sinin de Akbank.com üzerinden kullanıldığını söyledi. Akbank yetkililerinin verdiği bilgiye göre de pazar günü yapılan seçimlerde dijital kanallardan en çok ‘ne olmuş doların hali’ diye baktık.

Dijital bankacılık dünyasındaki gelişmeleri anlatan Akbank Direkt Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Orkun Oğuz, “Türkiye genç nüfusu ile dijitali en hızlı benimseyen ülkelerden biri. Türkiye’de 31 milyon mobil internet abonesi var. Bunların yüzde 92’si sosyal medya kullanıyor. Türkiye, sosyal medya kullanım oranıyla dünya birincisi. Dünyada bu oran yüzde 40’larda” dedi.

Mobil, internetin bileğini büktü

Akbank’ta mobil bankacılık müşteri sayısının, internet bankacılığı müşteri sayısını aştığını anlatan Orkun Oğuz, sektör toplamının ise bu aşamaya 2 yıl içinde gelmesini öngördüklerini söyledi. Bankacılık sektöründe 13 milyon dijital kanalları kullanan müşteri sayısı bulunurken bunun 6 milyonu mobil.

Oğuz, son 2 yılda mobil bankacılık pazarının yüzde 380 büyüdüğünü Akbank’ta ise bu oranının yüzde 580 olduğuna işaret ederek mobil bankacılık kullanan müşterilerin yarısının internet bankacılığı kullanmayı bıraktığını belirtti. Oğuz, “Akbank Direkt’ten yarattığımız kâr 150 şubenin yarattığı kâra ulaştı. Akbank olarak mobil bankacılıktaki büyümemiz Batı Avrupa ortalamasının 2 katı. Mobil uygulamamızı ilk defa kullanan müşterilerin yüzde 44’ü daha önce internet bankacılığımızı kullanmamış müşteriler. Mobil uygulamamızı bir kez kullanan kullanıcılarımızın yüzde 50’si hayatlarına sadece Akbank Direkt Mobil’i kullanarak devam ediyor. Müşterilerimiz hesap açılışlarında dijital kanalları tercih eder oldu. Akbank Direkt Serbest Hesap'ta şu an var olan hesapların yüzde 65’i Akbank Direkt’ten, yüzde 35’i şubeden açıldı” açıklamasını yaptı. Akbank Direkt’in 2014 yılında GSMA’den alınan “En İyi Akıllı Telefon Uygulaması” ödülü Harvard Business School’un da ilgisini çekerek, Akbank Direkt’in Harvard Business School’da vaka çalışması olarak okutulmasına da karar verildi.

"Mobil müşteriyle temas sıklığımız artıyor"

 Akbank’ta yapılan işlemlerin yüzde 91’inin Akbank Direkt üzerinden gerçekleştiği de söyleyen Oğuz, mobil bankacılıkta müşteri ile temas sıklığının da çok yüksek olduğuna değindi. Oğuz’un anlattığına göre 2-3 ayda bir şubeye giden, haftada 1 internet şubesine giren müşteri 2 günde 1 mutlaka mobil bankacılığı kullanıyor. Oğuz, “Müşteri ile temas sıklığımız artıyor. Ayda 15-20 defa Akbank Direkt Mobil’e girerken, internet bankacılığına ayda 6-7 defa giriyor” dedi. Oğuz, Akbank Direkt Mobil’den 1 ayda 1 müşterinin ortalama 76 adet işlem yaptığını ve internet için bu rakamın ortalama 32 olduğunu da belirtti.

Apple Watch gelmedi ama uygulaması hazır

Orkun Oğuz, Akbank olarak, giyilebilir teknolojiye yatırım yaptıklarını ve bankacılık işlemlerini akıllı saatlere taşıdıklarını hatırlatarak, “Bu sene bankacılık alanında en kapsamlı saat uygulaması olan Akbank Direkt Apple Watch uygulamasını da, Apple Watch’un piyasaya sürülmesinden önce hazırlayıp App Store’a yükledik. Müşterilerimiz Apple Watch’larını satın aldıkları anda Akbank Direkt uygulamasını saatlerine indirip hemen kullanmaya başlayabilecekler” açıklamasını yaptı.

"Kızım sen bekle ben beyimi alıp geliyorum!"

Dijital bankacılık kullanımı şimdilik klasik şube yatırımlarını da aksatmadan devam ettirse de teknoloji yoğun yeni konseptlerde uygulamaya geçiyor. Bunlardan biri de Akbank Görüntülü Bankacılık Noktası. Şimdilik İstanbul’da Cevahir AVM, Gültepe ve Bahariye’de denenen bu ‘Görüntülü Bankacılık Noktası’nı anlatan Oğuz, bir müşteri ile olan deneyimlerini de paylaştı. Oğuz şöyle dedi: “Görüntülü görüşmenin dijital bankacılık kanallarımızda çok ilgi görmesi, görüntülü görüşmeyi fiziksel noktalara taşıma fikrini doğurdu ve şimdi temel bankacılık hizmetlerini, Akbank Görüntülü Bankacılık Noktaları’nda yüz yüze gerçekleştiriyoruz. Tam nasıl gidiyor diye saha çalışması yaparken yaşlıca bir hanım müşterimiz geldi. Makineyi görünce ‘Ben bunu başaramam şubeye gideyim’ dedi. Hemen ‘merak etmeyin yaparsınız’ dedik. Hakikatten müthiş sıcak bir sohbetle işlemlerini yaptı sonunda ‘Bizim beyin de işlemi vardı onu da yapalım’ dedi. Doğal olarak müşteri ilişkileri yönetmenimiz kendisini isteyince ‘Dur kızım sen bekle ben beyimi alıp geliyorum’ dedi.”

Bu konularda ilginizi çekebilir