Akbank, Körfez'de milyara koşuyor
Dubai'de özel bankacılık ofisi açan ilk Türk bankası Akbank, son bir yılda bölgeden sadece özel bankacılık için Türkiye'ye 770 milyon dolar para girişi sağladı.
Julide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
SİNGAPUR - Bu yıl başında Dubai'de Ortadoğu ülkelerindeki potansiyeli değerlendirmek için özel bir bankacılık ofisi kuran Akbank, 3 yıl içerisinde bölgede yaklaşık 1 milyar lira varlık büyüklüğüne ulaşmayı hedefliyor.
Akbank Özel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı, son bir yılda ağırlıklı olarak Ortadoğu ve gelişmekte olan Uzakdoğu ülkelerinden sadece özel bankacılık için Türkiye'ye 770 milyon dolar para girişi sağladıklarını söyleyerek, "Beklentimiz not artırımıyla birlikte bir yıl içerisinde en az 750 milyon dolarlık para girişi daha olur" dedi.
Dubai ve Katar başta olmak üzere Türkiye'ye ilgi gösteren Ortadoğu ülke vatandaşlarının Türkiye'den gayrimenkul almak konusunda çok istekli olduklarını belirten Galatalı, şöyle konuştu: "Dubai'deki ofisimize Türkiye'den gayrimenkul almak için yoğun başvurular yapılıyor. Önümüzdeki dönemde, Dubai'den bir banka ile işbirliği yaparak, kendi ülkesinden kredi kullanıp, Türkiye'den gayrimenkul edinen müşterilerimize burada teminat vermek gibi bazı işbirlikleri geliştireceğiz. Ayrıca Dubai'de bazı etkinlikler düzenleyerek, yeni çevrelere de ulaşmayı planlıyoruz. Çalışmalarımızı yoğunlaştırarak, 3 yıl içerisinde bölgede yaklaşık 1 milyar TL varlık büyüklüğüne ulaşmayı bekliyoruz."
Dünyanın önde gelen finans yayınlarından The Banker'ın Akbank Özel Bankacılık'a ‘Türkiye'nin En İyi Özel Bankacılık Ödülü'nü vermesi nedeniyle Singapur'da düzenlenen ödül töreni öncesinde konuşan Galatalı, Akbank Private Banking'in ulaştığı büyüklükler hakkında bilgi verdi.
4 bin 500 müşterileri olduğunu ve 25 milyar liralık bir varlığı yönettiklerini belirten Galatalı, müşterilerinin aylık ortalama 1 milyar dolarlık türev, 450 milyon liralık da döviz işlemi yaptığını açıkladı. Galatalı, "Akbank Private Banking olarak ayda 400 müşteri görüşmesi yapıyoruz. Bunların 100'ü yeni hesap olarak bize dönüyor. Yıllık ortalama 500 yeni müşteri hedefliyoruz" dedi.
Mevduatta yüzde 14-15 getiri sağladı
Akbank Özel Bankacılık'ta hesap açmak için en az 500 bin TL'lik limit olduğunu hatırlatan Saltık Galatalı, önümüzdeki günlerde bu limiti artıracaklarını kaydetti. En az 1 milyon lira limitini getirebileceklerini söyleyen Galatalı, "Türkiye'de artık ciddi bir birikim sahibi kesim var. Müşterilerimiz birikimlerinin yüzde 70'ini mevduatta tutuyor. Geçen yıl mevduatın getirisi yüzde 10-11 civarındayken bizim yönettiğimiz hesaplarda getiri yüzde 14-15 olarak gerçekleşti. Ancak model portföyümüzde getiri yüzde 17-18 oldu. Önerilerimizin yüzde 60 civarında bir kısmı müşterilerimizi tarafından kabul görüyor. Eğer tamamını kabul etseler model portföyümüzde olduğu gibi yüzde 18'lere varan getiri sağlayabilirlerdi" diye konuştu.
Kapalıçarşı ve Zorlu Center'da şube açacak
Özel bankacılık müşterilerinin ağırlıklı olarak 50 yaş üstü ve kendi işinin sahibi kişilerden oluştuğunu kaydeden Saltık Galatalı, "Müşteri sayısı ve varlık büyüklüğü açısından İstanbul'un yüzde 75 gibi ciddi bir ağırlığı var. Ancak son bir yılda özellikle Adana'da yeni müşteri ve mevduat girişi açısından anlamlı bir artış oldu" dedi. Galatalı, 2013'te Kapalıçarşı'da ve inşaatı süren Zorlu Center'da da birer şube açacaklarını da söyledi.
500 milyon liralık sukuk ihraç edecek
Son bir yılda 1 milyar 250 milyon liralık da özel sektör tahvili sattıklarını anlatan Saltık Galatalı, 2013 yıl sonu itibariyle ise bu rakamın 3 milyar lirayı bulacağını öngördü. Mevduat ve özel sektör tahvillerine olan yatırımcı ilgisinin başa baş gittiğine işaret eden Saltık Galatalı, Akbank olarak sukuk ihracına da ilgisiz kalamayacaklarını vurgulayarak, "Bir yılda sukuk ihracının boyutu 10 milyar lirayı bulur. Biz de Akbank olarak yaklaşık 500 milyon liralık sukuk ihraç etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.
İMKB'ye 7-8 milyar dolarlık para girişi olur
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesinin ardından Moody's'ten de 2013'ün ilk yarısında not artışı beklediklerini belirten Saltık Galatalı, başta Ortadoğu olmak üzere İMKB'de bir yıl içinde yabancıların payının yüzde 63'ten yüzde 70'e çıkacağını ve 7-8 milyar dolarlık para girişi olacağını öngördü.
Galatalı, İMKB 100 endeksinin de 6 ay içerisinde 80 bine yükseleceği tahmininde bulunarak, artırım ile beraber mevduatta da vadelerin uzayacağını kaydetti. Galatalı, "Not artışının ardından gelecek olan sıcak para nedeniyle Merkez Bankası doların 1.75'in altına izin vermeyecektir. Aksi halde aldığımız notu geri vermek zorunda kalırız" dedi.
Facebook'tan zarar eden müşterimiz yok
Geçen mayıs ayında gerçekleşen ve tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de ilgi gören Facebook'un halka arzında, tüm gelişmeleri sürekli olarak ilgili müşterileriyle paylaştıklarını ifade eden Saltık Galatalı, "Özellikle son bir haftaya kadar hisse fiyatı belli olmadı. Bunun gibi bazı soru işaretleri uyandıran durumlar nedeniyle biz müşterilerimize Facebook hissesi almalarını önermedik.
Apple hissesi önerdik ve alanlar kazandı. Ancak Facebook'u önermedik ve haklı çıktık. Bizim önermememize rağmen almak isteyen müşterilerimize de hemen ilk gün satmalarını söyledik ve sattılar. Dolayısıyla bu badireyi neredeyse kayıp olmadan atlattık. Facebook'tan yanan olmadı" dedi.