Aktif Bank, ICD ile ortak portföy yönetim şirketi kuracak

Aktif Bank Genel Müdürü Serdar Sümer, ICD ile Türkiye'de bir portföy yönetim şirketi kuracaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Enerji, madencilik, inşaat gibi alanlarda faaliyet gösteren Çalık Grubu'nun finans kurumu Aktif Yatırım Bankası'nın (Aktif Bank) Genel Müdürü Serdar Sümer, tasarruf sahiplerine yönelik yeni ürünler geliştireceklerini kaydederek bu kapsamda, bir yatırım fonu kurduklarını ve ayrıca  İslam Kalkınma Bankası'nın bir alt kuruluşu olan ICD (Islamic Corporation for the Development of Private Sector) ile Türkiye'de bir portföy yönetim şirketi kuracaklarını söyledi.

Ortaklıkta ICD 'nin yüzde 20, Aktif Bank'ın yüzde 80 payının olacağını belirten Sümer, "Belki başka ortak da olabilir. Bir kaç haftaya SPK başvurusunu yapacağız. Şirket 10 milyon lira sermayeli olacak" dedi.

Kurulacak şirkette farklı fonlar olacağını belirten Sümer, bunların arasında girişim sermayesi yatırım fonu (private equity),gayrimenkul yatırım fonu, sukuk fonu (yatırım fonu bazında),katılım endeksi yatırım fonu, emeklilik fonu gibi ürün setleri olacağını ve her birinin ayrı ayrı büyüklük hedefleri olacağını kaydetti.

Sümer "Örneğin girişim sermayesi yatırım fonu kuracağız. Bu fon 40 milyon dolarla başlayacak. ICD'nin de olması ile beraber bu fon İslami bazda çalışacak. Private equity işlemlerinde biz aslında Körfez hatta Malezya'dan fonları Türkiye'ye getirmek istiyoruz" dedi.

Sukuk ve varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) ihraçlarında da bankanın aktif olarak çalıştığını kaydeden Sümer, ikinci yarıda yaklaşık 100 milyon dolar sukuk ihracı, 300-400 milyon lira da VDMK ihracı planladıklarını kaydetti.

Bankanın şu anda 6.5 milyar lira aktif büyüklüğü olduğunu belirten Sümer, kredi büyüklüğünün 4 milyar lira olduğunu bunun 3 milyar lirasının kurumsal ve ticari, bir milyar lirasının da bireysel olduğunu belirtti.

Bu sene Aktif Bank'ın kredi büyümesinin yüzde 20-25 olabileceğini ifade eden Sümer, özkaynak karlılığının da yüzde 11-14 arasında olabileceğini söyledi. 

"Stratejik ortaklık kurabiliriz"

Bankaya güç katacak bir stratejik ortağa da sıcak baktıklarını söyleyen Genel Müdür Sümer, bankanın organik büyüme üzerinden yoluna devam edeceğini ancak kendilerine katma değer sağlayacak bir stratejik ortağa da sıcak bakabileceklerini belirterek, "Ancak kontrol hisseler bizde olmak kaydıyla sıcak bakabiliriz. Gelecek ortak yüzde 20-25 hissedar olabilir" dedi.

Bankaya gelecek ortağın güçlü bir know-how'ının olması gerektiğini ya da güçlü bir sermayesi olması gerektiğini kaydeden Sümer, "Örneğin Körfez bölgesinde bir 'network'u olan bir kurumdur ve bize katkı sağlar, ya da çok güçlü bir know how'ı vardır, ya da çok güçlü bir sermayedardır. O zaman buna benzer şeylere biz her zaman sıcak bakarız" dedi. 

Sümer, belirli bir süre sonra bankanın halka açılması gerektiğine inandığını da belirterek, "Bu, stratejik ortaklıkla beraber de yapılabilir öncesinde de yapılabilir. Piyasa koşulları önemli. Ama belli zamanda ikinci bir adım olarak bunu yapmamız lazım. Halka arz 2-3 yıl içinde olmaz. Ama bir zaman perspektifinde bakacağımız konulardan biri de bu" diye konuştu. 

Bankanın faaliyet raporuna göre, geçen yılın sonunda toplam 6.3 milyar lira aktif büyüklüğü bulunan Aktif Bank'ın net dönem kârı da yaklaşık 81 milyon lira olarak gerçekleşti. Aktif Bank farklı kanallar üzerinden perakende ve kurumsal bankacılık alanında faaliyet gösteriyor.