Almanya'nın ECB'deki payı artıyor

Almanya Merkez Bankası Bundesbank'ın, Avrupa Merkez Bankası'ndaki sermaye payı gelecek yıl İtalya, İspanya ve Yunanistan gibi ekonomilerdeki daralmadan dolayı artacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Ulusal Merkez Bankaları'nın gelecek 5 yıl boyunca bankadaki sermaye iştiraklerini yeniden ayarladı.

Yeniden ayarlamada, ECB'de en büyük sermayedar olan Almanya'nın payı gelecek yıldan itibaren yüzde 17,9973'ten yüzde 18,3670'e çıkarılacak.

Diğer sermayedarlardan Fransa'nın payı da bu kapsamda yüzde 14,1792'den yüzde 14,2061'e yükselecek. İtalya, Yunanistan ve İspanya'nın ise ekonomilerinde yaşanan krizden dolayı GSYH'leri azaldığı için bankadaki sermaye payları düşecek.

Ülkelerin oy hakları aynı kalırken, eskiden sembolik olan söz konusu değişiklik, ECB'nin varlık alım programı altında ülkelerin tahvil alımlarını bölüştürmede kullanıldığı için şimdi önemli bir yer taşıyor.

ECB, sermaye payındaki ayarlamaları, ülkelerin Avrupa Komisyonu kayıtlarındaki nüfuslarına ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'larına (GSYH) göre her beş yılda bir yapıyor.