Altın onsu 5 ayın zirvesinde

Uluslararası piyasalarda yatırımcıların süren tedirginliği ABD Doları'nda değer kaybına neden olurken, altın 5 ayın zirvesine çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hisse senetleri ve ABD doları, ABD'den gelen sönük ekonomik verilerin zaten Kuzey Kore ile yaşanan gerilim ve Fransa'daki seçimlerden dolayı diken üstünde olan yatırımcının tedirginliğini artırmasıyla bugün değer kaybederken, ABD Hazine tahvil getirileri de beş ayın en düşük seviyesine indi.

Piyasalardaki bu gelişmeler, ABD Hazine Bakanlığı'nın Çin'i döviz manipülatörü olarak ilan etmemesinin yatırımcılarda yaratabileceği herhangi bir rahatlamanın da etkisini azalttı.

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi tatil dolayısıyla işlem hacminin zayıf kaldığı bugün yüzde 0.1 aşağıda. Japonya Nikkei endeksi ise yüzde 0.6'ya varan düşüşler yaşayarak beş ayın en düşük seviyesini gördü. Endeks en son yüzde 0.1 ekside işlem gördü. Çin'den açıklanan bir dizi pozitif ekonomik veri piyasaların beklentileri üzerinde
gelse de yatırımcıların zaten pozitif beklenti içerisinde olmalarından dolayı çok büyük bir etki yaratmadı.

Çin ekonomisi yılın birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.9 büyüyerek ekonomistlerin yüzde 6.8'lik beklentilerinin hemen üzerinde geldi.  ABD'de perakende satışlar Mart ayında beklentilerin üzerinde düşerken, yıllık çekirdek enflasyon yüzde 2'ye yavaşladı ve Kasım 2015'ten bu yana en düşük ilerlemeyi gösterdi. Yıllık çekirdek enflasyon Şubat ayında yüzde 2.2 olarak gerçekleşmişti.

Dolar, Kuzey Kore ile yükselen gerilimin yene olan güvenli limanını devam ettirmesiyle beraber beş ayın en düşük seviyesini gördü. Doların diğer altı büyük para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden dolar endeksi yüzde 0.2 düşerek 100.390 seviyesine indi. Endeksin düşüşünde ABD'den Cuma günü açıklanan zayıf perakende satışları ve tüketici fiyatları verileriyle beraber ABD Hazine tahvillerine olan talep de etkili oluyor.

ABD doları yen karşısındaki düşüşünü de sürdürerek 108.135 yene düştü ve kasım ortasından bu yana en düşük seviyeyi gördü. Yendeki güvenli liman talebiyle beraber euro ve sterlin de beş ayın en düşük seviyesine geriledi.  Kuzey Kore'nin pazar günü başarısız bir füze denemesi girişiminde bulunduğuna dair sinyaller ile beraber jeopolitik gerilim biraz daha arttı. ABD Başkanı Donald Trump'ın Kuzey Kore'ye karşı söylemini sertleştirmesiyle bölgedeki gerilim son birkaç haftadır yükselmişti.

Altın 5 ayın zirvesinde

Altın fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kuzey Kore'nin haftasonu fırlattığı balistik füzenin başarısız olmasının ardından, bu ülkeye ani saldırı dahil "hareketli" askeri harekatı düşünme konusunda istekli olduğunun kaydedilmesinin ardından kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Spot altın yüzde 0.8 yükselişle ons başına 1,295.56 dolara kadar çıkarak 9 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından Singapur saati ile 09:20'de 1,291.45 dolara geldi.

Bu konularda ilginizi çekebilir