Altın bankacılığında kim nerede?

Hüseyin DENİZ / İstanbul Altın Rafinerisi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bankalardaki altın miktarı yarıyıl sonu itibarıyla 248 tona ulaştı. Bilinçli altın yatırımcılarının tercihlerinde ilk sıralarda bankalar yer alıyor. Otoriteler de kıymetli maden hesaplarda bankalara bazı avantajlar sunmaya başlayınca altın bankacılığı hızlı bir gelişim gösterdi.

Altın miktarında birinci sırada İş Bankası var

Bankaların yarıyıl sonu itibarıyla güncel altın miktarı gerçekleşmelerine göre ilk sırada İş Bankası var. 3.1 milyar TL karşılığı 38 tonun üzerinde altını bulunan İş Bankası, son çeyrekte altın miktarını en çok arttıran üçüncü banka oldu. Üç ayda altın miktarını 4 tona yakın arttıran banka halktan hurda altın da toplayarak altın miktarında birinciliğini sürdürüyor. Altın sıralamasında listede ikinci sırada Garanti Bankası yer alıyor. Garanti Bankası’nın 2.3 milyar TL’lik 28 ton altını bulunuyor. Son çeyrekte altın miktarını arttırsa da bu artış 1.3 ton ile ortalamanın altında kaldı. Altın bankacılığında birçok dalda ilk uygulamaları başlatan Kuveyt Türk, 2 milyar TL karşılığı 25 ton altınla altın miktarında listede üçüncü sırada yer alıyor. Son çeyrekte altın miktarını en az arttıran banka olarak dikkat çeken Kuveyt Türk, halktan altın toplama faaliyetine ilk başlayan banka ve altın toplama faaliyetlerine devam etmekte. Halktan fiziki altın toplama faaliyetlerinde bulunmayan az sayıdaki bankalardan biri olan Halkbank en çok altını olan dördüncü banka. 1.9 milyar TL’lik altını olan banka son çeyrekte ortalamanın üzerinde bir artışla altın miktarını 22 tondan 24 tona taşıdı.

Son çeyrekte altın miktarını en çok Ziraat Bankası artırdı

Ziraat Bankası son çeyrekte altın miktarını 6 tona yakın artırarak altınlarını en çok arttıran banka oldu. Bank Asya ve Yapı Kredi’yi geçerek listede altıncı sıraya çıktı. Halktan fiziki altın toplama faaliyetlerine de başlamış bulunan banka kısa sürede listenin zirvesine çıkacaktır. 20 tonun üzerinde, 1,6 milyar TL karşılığı altını bulunmakta. Fiziki altın toplamalarına devam etmekte olan Akbank ise son çeyrekte altın miktarını en çok arttıran ikinci banka oldu. 4 tonun üzerinde bir artışla altın miktarını 22 tonun üzerine çıkarmayı başaran banka 1.8 milyar TL karşılığı altınla listede beşinci sırada yer alıyor. Hurda altın toplama faaliyetlerine devam etmekte olan Bank Asya da 1.3 milyar TL’lik altın miktarı ile listede yedinci sırada yer alıyor. Banka, son çeyrekte altın miktarını ortalamanın altında 1.2 ton arttırdı ve toplam altın miktarını 16 tonun üzerine taşıdı. Hurda altın toplama faaliyetlerine başlayan, geçen çeyreğe göre altın miktarını artıramayıp mevcudu da muhafaza edemeyen üç bankadan birisi olan Yapı Kredi de, 1.2 milyar TL’lik altınla listede sekizinci sırada yer alırken, fiziki altın toplamaya başlayan bankalar arasında yer alan Vakıfbank da 974 milyon TL’lik altın ile listede dokuzuncu sırada yer alıyor. Son çeyrekte altınlarını 2 ton artırmayı başaran Vakıfbank’ın altın miktarı 12 ton oldu.

Halktan fiziki altın toplayan bankalar arasında yer alan Finansbank 723 milyon TL’lik altınla son çeyrekte TEB’i geçerek listede onuncu sıraya yükselirken, altın miktarını da 1 tonun üzerinde artırarak 9 tona çıkardı. Altınlarını artıramayıp mevcut miktarı da koruyamayan üç bankadan birisi olan TEB, 694 milyon TL’lik altınla listede on birinci sırada yer alıyor. Altın toplama faaliyetlerine de devam eden, kişiye özel resimli-mesajlı özel altınlar satan ilk banka olan Türkiye Finans da 1.5 ton ile ortalamanın üzerinde bir artış elde ederek son çeyrekte altın miktarını 650 milyon TL’ye çıkardı. Banka 8 ton altın ile listede on ikinci sırada yer alıyor.

Listede on üçüncü sırada yer alan Denizbank’ın 564 milyon TL’lik altını bulunuyor. Son çeyrekte altın miktarını yaklaşık 1 ton artırarak 7 tona çıkaran Denizbank, halktan fiziki altın toplama faaliyetlerine de devam ediyor.

Fiziki altın toplama faaliyetinde bulunmayan HSBC, 384 milyon TL’lik altın ile on dördüncü sırada yer alarak son çeyrekte altın miktarı azalan üç bankadan birisi oldu. HSBC’nin 5 tona yakın altını bulunuyor. Şekerbank yaklaşık yarım ton altın artışıyla listede on beşinci sırada yer alıyor. 355 milyon TL karşılığı altını bulunan banka, altın hesapların yanı sıra fiziki altın toplama faaliyetlerine de devam etmekte. Albaraka’nın 312 milyon TL’lik altını mevcut. Son çeyrekte yarım tonluk bir artışla toplam altın miktarı 4 tona yaklaştı. Listede on altıncı sırada yer alıyor, yakın bir zaman önce hurda altın toplama faaliyetlerine başladı. ING fiziki altın toplama faaliyetlerine başlamayan bankalar arasında. Son dönemde kıymetli maden depo hesapları açmaya başladı. İlk dönem sonunda da 2.2 milyon TL’lik altın birikti bu hesaplarda.

NOT:

“Veriler bankaların bağımsız denetim raporlarından derlenmiştir. Ton cinsinden verilerin hesaplanmasında o dönemlerdeki TCMB’nin ilan ettiği ‘külçe altın-serbest piyasa-ortalama satış fiyatı’ baz alınmıştır.”