Altın ile ilk işlemler bu yıl yapılabilir

Finansta değişim aracı olarak daha çok yer alması gündemde olan altın için ilk işlemlerin bu sene gerçekleşebileceği belirtiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Altın Rafinerisi CEO'su Ayşen Esen, altının devletin de desteğiyle finansın içinde değişim aracı olarak daha çok yer almasının gündemde olduğunu, çalışmaları yapılan konularda 2017'de ilk işlemlerin görülebileceğini söyledi.

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde Reuters'ın sorularını yanıtlayan Esen, altın konusuna eğilimin artmaya başladığını, 2017'nin böyle bir yıl olacağını söyleyerek, "Kurların aşırı yükselmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı'nın altına dönme tavsiyesiyle birlikte, yastık altında ciddi bir altın olduğunu da bildiğimiz için, bu kaynağın ekonomiye daha iyi kazandırılmasına ilişkin çalışmaların da hız kazandığını görüyoruz. Devletin de buna el attığını görüyoruz" dedi ve şöyle devam etti:
"Altın bankacılığı, altın tahvilleri, altının EFT'si, ons transferleri çalışmaları yapılıyor. Altının devletin de desteğiyle finansın içinde değişim aracı olarak daha çok yer alması gündemde. Bunların hayata geçmesiyle birlikte altında hacimlerin daha da artmasını bekliyoruz. Çalışmaları yapılan konularda 2017'de ilk işlemleri görebileceğimizi düşünüyoruz.

Esen, yastık altında 100 milyar dolar altın olduğunun son 25 yıldaki ihracat, ithalat, üretim verileriyle görülebildiğini söyleyerek, "Ancak bizim tahminimiz yastık altı altının 150-200 milyar dolar civarında olduğu yönünde. Bu kaynağın ekonomiye kazandırılması Türkiye ekonomisi ve finans sektörüne ciddi katkı sağlayacaktır" dedi.