Altın irtifa kaybediyor

Altın fiyatları son 6 yılın dip seviyesi 1064 dolar/ons seviyesinin yakınlarında hareket ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online ve ajanslar

Hafta başında 1080 dolar/onsu aşarak yatırımcılarını heveslendiren altın, bu seviyede tutunamadı. 

Önceki gün gerçekleşen Türkiye-Rusya geriliminin yatışması ve ABD’den gelen güçlü verilerle beraber altında yükseliş son buldu ve dün günü negatif bölgede kapattı.

Altın fiyatları dün neredeyse altı yılın en düşük seviyelerinden işlem görürken, doların yükselmesi ve ABD'den gelen olumlu ekonomik verilerle beraber faiz artış beklentilerinin de yükselmesi altın fiyatlarının düşük kalmasını sağladı.

Spot altının ons fiyatı 1,071 doların hemen üzerinde hareket ediyor. Altın geçtiğimiz hafta 1,064.95 dolara kadar düşerek Şubat 2010'dan bu yana en düşük seviyeyi görmüştü. 

Jeopolitik etmenlerin getirdiği yükseliş hareketlerinin pek uzun soluklu olmadığına işaret eden analistler, bunun sağlıklı da olmadığının altını çiziyor. Ekonomik politikalarla paralel ve etkileşim halinde olan emtia piyasası, kendi dinamiklerinden beslenince gerçek bir trend hareketinden bahsetmenin mümkün olduğu vurgulanıyor. 

Altında yukarı yönde ciddi bir sinyal bulunmadığının belirtilirken, aralıkta gerçekleşecek Fed toplantısı öncesinde piyasalarda hakim olan belirsizliğin devam edeceği öngörülüyor. 

Bugün itibariyle ABD'de piyasalar kapalı olacağından, Avrupa kanadından gelecek veriler daha çok önem arz ediyor. Özellikle Euro Bölgesi'nin lokomotif ülkesi Almanya'dan gelecek GFK Tüketici Güven Endeksi önemli. 

2000 tüketici üzerinde yapılan anket, cari ekonomik koşullar ile gelecek beklentileri arasındaki farkı tespit etmeyi amaçlıyor.