Altın toparlanamıyor

Altının spot piyasadaki fiyatı Pazartesi kaydettiği sert düşüşün ardından bugün de yüzde 0.6 gerileyerek 1,093.6 dolara indi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Altın fiyatları, son sekiz seansın yedisinde düşüş kaydetti. Pazartesi günkü keskin düşüşe rağmen altın üzerindeki baskı devam ediyor. Talebin önümüzdeki dönemde güçlü olmayacağı beklentisi de değer kaybının süreceğinin ipuçlarını veriyor.

ABD'nin faiz artırımına giderek yaklaşması altının yatırım aracı olarak çekiciliğini azaltırken, Pazartesi günkü yüzde 4'lük değer kaybına rağmen satışların sürmesine neden oluyor.

Altının spot piyasadaki ons fiyatı bu sabah yüzde 0.7 düşüşle 1,093.6 dolara gerileyerek Pazartesi gördüğü Mart 2010'dan bu yana en düşük seviye olan 1,088.05 dolara yaklaştı.

Dünyanın en büyük altın fonu SPDR Gold Trust'ın altın portföyü 2008 yılından bu yana en düşük seviyeye indi.

Talep yok

Fiyatlardaki sert düşüşe rağmen altına olan fiziki talebin güçlü olmadığı görülüyor. Çin'de azalan altın talebi, fiyatların daha da düşeceğini tahmin eden Hintli alıcılar tarafından telafi edilmediği gibi, Hindistan'daki zayıf yağışlar ve kısa düğün sezonu talep görünümü üzerinde baskı yaratıyor.

Yunanistan da baskı unsuru

Diğer taraftan, Yunanistan'ın kreditörlerle mali yardım üzerinde anlaşma sağlayarak Euro Bölgesi'nde kalması risk iştahını destekleyerek altın üzerinde baskı yaratıyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's Yunanistan'ın ülke notunu euro bölgesi ile üçüncü mali yardım programı üzerinde görüşmelerine başlamasını gerekçe göstererek iki kademe yükseltti.