Altında çıta 800 dolara kadar indi!

Uzmanlar, altındaki düşüşün süreceği konusunda hemfikir. 2015 için tahminler, 800-1050 dolar arasında

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK 

DIŞ HABERLER - Analistlere göre, altında 2015 de kayıp yılı olacak. 2001’deki 256 dolar seviyesinden 2011 yılında 2.000 dolar sınırına kadar dayanan altının ons fiyatı, Fed’in para politikasıyla baş aşağı gidiyor. Tahminler farklı olsa da analistler düşüşün süreceği konusunda hemfikir. ABN Amro’nun yılsonu beklentisi 1.100, 2015 sonu beklentisi ise 800 dolar civarı. JP Morgan’ın 2015 tahmini 1.220 dolar. Değerli metallerdeki isabetli öngörüleriyle bilinen Oversea Chinese Banking Corp analisti Barnabas Gan’a göre ise, 1000 doların altı sürpriz değil. Goldman Sachs analisti Jeffrey Currie’nin yıl sonu öngörüsü de 1.050 dolar.

Altın 2001 yılından sonra en gözde yatırım araçlarından biri haline geldi. 2001’de onsu 256 dolara kadar inen altının fiyatı 2011’de 1.921 dolara yükseldi. Söz konusu dönemde yüzde 650 değer kazanan altın, 2012’de de yatırımcının tercihlerindendi. 2013’ü ise ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasının etkisiyle düşüşle tamamladı. Altının bu yılı da düşüşle bitirmesi bekleniyor. Altın yatırımcısını mutlu etmeyecek tahminlere göre 2015 de altın için kayıp yılı olacak. Altın için yapılan tahminlere bir yenisi daha eklendi. Finans kuruluşu ABN Amro, altının bu yıl ons başına 1.100 dolara ineceğini öngörürken, 2015 yılını 800 dolarda bitireceği tahmininde bulundu. ABN Amro, metaldeki satış dalgasının, doların kazançlarını muhtemelen genişleteceği beklentisi ile daha da derinleşeceğini bildirdi. ABN Amro analisti Georgette Boele, hazırladığı raporda, Boele, “ABD Doları’ndaki ralli, özellikle Fed bu yıl daha şahinleşirse, daha da sürer” dedi. Boele, raporunda, yatırımcı pozisyonlarının halen hatırı sayılır miiktarda olduğunu ve son veriler bu pozisyonların ılımlı bir şekilde düştüğünü gösterirken, satışların artmasının muhtemel olduğunu sözlerine ekledi. 

JP Morgan yüzde 4 düşürdü 

ABN Amro altın için en kötümser tahmini yaptı. Ancak diğer finans kuruluşları da altının daha da gerileyeceği konusunda hem fikir. JP Morgan, düşük yatırımcı ve tüketici talebine dikkat çekerek 2015 için ortalama altın tahminini düşürdü. Banka, gelecek yıl fiyat beklentisini yüzde 4 azaltarak ortalama 1.220 dolara indirdi. Bankanın açıklamasında, “Hem Batı’da hem de Asya’da altın yatırımcısı bu yılın önemli bir bölümünde piyasada yoktu. Düşük enflasyon ve bundan sonrası için de enfl yasyon beklentilerinin düşmesi, ABD’de faiz artışının kapıda olması ve güçlü dolar altının güç kaybetmesine neden olacak” denildi. 

Değerli metallerdeki tahminlerinin tutmasıyla Oversea Chinese Banking Corp analisti Barnabas Gan, altının gelecek yıla yüzde 13 düşüşle gireceği tahmininde bulundu. “ABD ekonomisinin ve küresel ekonominin büyüme hızına bağlı olarak ons fiyatı 1000 dolar, hatta daha altına bile inebilir” diyen Gan, dünyanın en büyük iki tüketicisi Çin ile Hindistan’ın talebinin altındaki düşüşü durdurmaya yetmeyebileceğini belirtti. Söz konusu iki ülke, küresel talebin yarısından fazlasını karşılıyor. Çin’in talebi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 52 azalarak 192.5 tona gerilemişti. 

Goldman Sachs, Societe Generale de düşüş beklentisine katılanlardan. Fransız Societe’den Michael Haigh, petrol fiyatlarındaki düşüş ve ABD ekonomisindeki iyileşmeye paralel olarak sarı metalin 1000 dolar ve altına inmesi ihtimalinin güçlü olduğunu belirtti. Goldman Sachs analisti Jeff rey Currie, 2014 sonunda altının 1.050 dolardan satılacağına öngördü. Duke Üniversitesi Profesörü Campbell R. Harvey de, daha önceki açıklamalarında, enfl ayson hızı göz önünde bulundurulduğunda, değerli metalin daha fazla düşüş alanı olduğunu ve ons fiyatının 800 dolara kadar gerileyebileceğini söylemişti. 

Çıkış kısa sürdü 

FED toplantısı ve ABD büyüme verileri sonrası 1.180 seviyesinin altında kalan altın, geçtiğimiz hafta tekrardan satış baskısının içerisine girdi ve 1.130 seviyesine kadar gerilemişti. Ancak cuma günü ABD’de beklentinin altında kalan tarım dışı istihdam verisi altını birden 1.72 dolara kadar çıkardı. Altında güçlenme ise kısa sürdü. Borsalardaki yükseliş, olumlu ABD verileri ve azalan yatırımlar nedeniyle yatırımcının altın satışını yeniden gündemine almasıyla fiyatlar 1.160 dolara geri çekildi. Kısa vadeli tahminlere bakıldığında, altının yükselmesi için 1.180 doları yukarı doğru geçmesi gerektiği belirtiliyor. Aksi takdirde aşağıda ilk hedefler olarak 1.153 dolar, bu seviyenin de kırılması halinde 1.146 ve 1.137 doların test edilebileceği kaydediliyor. Kısa vadede altına destek verebilecek unsur olarak Rusya-Ukrayna gerginliğinin alevlenmesi görülüyor.

Dolara karşı petrol-altın kardeşliği!

Güçlü Amerikan Doları, emtia piyasalarını baskılıyor. Hammadde genellikle dolar cinsinden fiyatlandırıldığından dolar değerlendikçe emtia fiyatlarında gerileme oluyor. Bu işleyiş şu an için petrol ve altında yaşanan durumu açıklıyor. Petrol fiyatları haziran ayındaki 110 dolar seviyesinden 85 doların altına indi. Altın da 1.130 dolara kadar geriledi. Altın ve petrol arasında geleneksel olarak bir korelasyon bulunuyor ve bu bağ son yılların en güçlü seviyesine ulaşmış durumda. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) teşvikleri sonlandırmasının piyasada likiditeki azaltacağı beklentisi spekületif yatırımları azaltırken, Avrupa ekonomisindeki yavaşlama talep kısmında sıkıntı doğuruyor. Bu süreçte dolar kazanan tarafta, altın ile petrol düşen tarafta. Diğer yandan, petrol, altın fiyatlarını etkiliyor. Petrol fiyatının ucuzlaması, enerji maliyetlerini aşağı çektiğinden enflasyonun düşmesi anlamına geliyor. Altın enflasyon karşısında güvenli liman olarak görülen bir yatırım aracı. Bu ihtiyacın ortadan kalması altını zayıfl atıyor. Aynı şekilde petrol fiyatlarının altına olan talebin ve fiyatların yükselmesi demek.

tablo-140.jpg