Altında neler oluyor?

Işık FX Araştırma Uzmanı Melih Kopuz altında yaşanan gelişmeleri analiz etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Işık FX Araştırma Uzmanı Melih Kopuz altında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. İşte Kopuz tarafından yapılan analizin detayları:

Epey bir süredir değerli metalde sert satış baskısı izledik. Özellikle ons altında 6 Haziran tarihinde “2017” zirvesi oluşmuş, hemen akabinde satıcılı seyre giden yolun önü açılmıştı. Mevcut tablo için elimizde gerçekten yeterli sebepler bulunuyor. Burada kronolojik olarak ilk etapta “Fed” faktörüne dikkat çekmemiz gerekiyor. Amerika Merkez Bankası (Fed) artık faiz anlamında uzun soluklu bir yola girmiş durumda. Hatırlanacağı üzere en son 13-14 Haziran’da gerçekleşen para politikası toplantısında beklentiler yönünde bir faiz adımı atarak 25 baz puanlık bir artışa gidilmişti. Akabinde enflasyonun yüzde 2 hedefine dönmesini için ek faiz artışlarının gelebileceği düşüncesi piyasaların güncel beklentilerini oluşturuyor. Diğer bir sebep ise bilanço küçültme sürecinin ne şekilde olacağı idi. 2008 krizinden beri büyüyerek 4.5 trilyon dolar seviyesine kadar ulaşan bilançonun epey bir süredir tartışılan konu olduğunu ve revize sürecinin 2017 yılı içerisinde başlayacağını biliyoruz. Ancak “2017 yılı içerisinde” cümlesinin ucu oldukça açık… Şuan net olarak herhangi bir tarih-zaman aralığının belirtilmemiş olması ise kafalardaki soru işaretlerini artıran etmenlerden. Elimizdeki bu verileri toparladığımız zaman yansımalarını hemen ABD 10 yıllıklarında görmemiz mümkün.

Geçen sürede ABD 10 yıllıklarında ciddi bir ralli havası hakimdi. 10 yıllık tahvil getirilerindeki yukarı yönlü ivmenin, ara ara toparlanmaya çalışan ons altın üzerinde yoğun baskı oluşturduğu aşikar. Teknik olarak 2.35 kritik bir bölgeydi ve hareket bu bölgenin de üzerine taşınarak 2.40 psikolojik direncinin kapısına şöyle bir vurmuştu. Madalyonun diğer yüzüne baktığımızda ise ETF’lerdeki long pozisyonlardan yavaş yavaş çıkılmış olması ve ton bazlı alımlardaki kayda değer azalma direkt olarak göze çarpıyor. Dünyanın en büyük altın fonlarından SPDR Gold Shares’in rakamlarını incelediğimizde, 7 Haziran’da 864 tonluk alımları bulunurken bu rakam 11 Temmuz itibariyle bu rakamın 832 ton seviyesine gerilediğini gördük.

Geçtiğimiz hafta trendin artık yavaş yavaş dönmeye başladığını gördük. Toparlanma eğilimine bürünen değerli metal için artık yeni serüven başlıyor, diyebiliriz. Halen düşük seviyelerde seyrediliyor olması alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Fakat, gram altın için 141.85-142.00, ons altın için ise 1240 engelleri aşılmadan gelebilecek yukarı yönlü atakların cılız kalabileceğini hatırlatmakta fayda var. Bu seviyelerin üzerinde günlük kapanışların gelmesi halinde ise gram altında 145.00, ons altında ise 1260 hedefleri orta vadede takip edilebilir.