Altında satışlar hızlandı

Altında 1080 desteği üzerinde tutunma çabası gözleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Altının ons fiyatı güçlü ABD işsizlik maaş başvuruları verisinin ardından artan satışlarla yüzde 1'in üzerinde değer yitirerek 2010 yılından bu yana en düşük düzeye indi.

Haftalık bazda yüzde 4'ün üzerinde kayıpla 9 ayın en sert düşüşünü kaydetmeye hazırlanan altında fiyatların teknik seviyeleri aşağı yönlü kırmasının ardından satışlar hızlandı.

Bu haftaya sürpriz bir kırılma ile başlayan altın, pazartesi günkü kadar olmasa da dün 1090 seviyelerinden 1079 seviyelerine hızlı bir geri çekilme yaşadı. 

Bu sabah itibariyle baktığımızda bir miktar tepki alımları görülen altının ons fiyatı 1085 dolar seviyelerinde bulunuyor.

Uzmanlar fiyatların toparlanmadan önce bir miktar daha düşebileceği uyarısında bulunuyorlar.

Altında yaşanan bu hızlı düşüşün öncesinde gelen herhangi bir veri açıklanmadığına dikkat çeken analistler, ancak Çin'de Caixing İmalat PMI Endeksinin beklentinin altında kalmaya devam ettiğini ve 48.2 seviyesinde açıklandığını belirtiyor. Bu veri Çin ekonomisinin artık oldukça yavaşladığını da gösterir nitelikte. Bununla birlikte artık piyasa Fed'in 2015 yılı içerisindeki faiz artışını bu sert satışlar ile fiyatlamaya başladığı görülüyor. 

Dolar endeksinde herhangi bir yükseliş yaşanmasa da özellikle Çin ekonomisinin yavaşlaması, Yunanistan krizinin şimdilik çözülenebilir olması ve Fed'in "normalleşme" beklentileri bu tip hareketlerin yaşanmasına sebep oluyor. 

Ayrıca Goldman Sachs'ın düşüşün devam edebileceğini ve 1000 doların aşağısına gerileyebileceğini söylemesi ve bunu Morgan Stanley'in 800 dolar senaryosunun desteklenmesi, bu tip spekülatif hareketlerin oluşmasına sebep olabiliyor. 

Bugün 17:00'da açıklanacak ABD Yeni Konut Satışları verisinin altın üzerindeki hareketliliği artırabileceği vurgulanıyor.