Altyapı özelleştirmelerinin gerçekleşmesi için doğru zaman geldi
İtalya'nın güçlü finans kuruluşu Unicredit'in Proje ve Emtia Finansmanı Global Eşbaşkanı Christoph Fischer, Türkiye'deki altyapı özelleştirmeleri çin yeterli iştah ve sermayenin bulunduğunu söyledi.
İSTANBUL - İtalya merkezli bankacılık grubu Unicredit'in Proje ve Emtia Finansmanı Global Eşbaşkanı Christoph Fischer, Türkiye'de 2013-2014 yılları arasında 10 milyar doları bulması beklenen altyapı özelleştirme projelerinin gerçekleşmesi için zamanlamanın doğru ve iştahın yüksek olduğunu belirtirken, İstanbul'a üçüncü havalimanı projesinin finansmanı için ilgi gösteren şirketlerle görüşmeler yürüttüklerini söyledi.
Türkiye'de Yapı Kredi Bankası'nı, Koç Holding ile birlikte ortakkontrol eden UniCredit, Enerjisa'nın 450 MW'lik termik enerji santrali inşaatı ve işletmesikapsamındaki 750 milyon euroluk ve İskenderun Limanı'nın 425 milyon dolarlık özelleştirmesinde koordinatör yüklenici olurken, Avrasya Tüneli'nin 1.2 milyar dolarlık finansmanında danışmankuruluş olarak yer alıyor.
UniCredit'in altyapı finansmanı konferansında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Proje veEmtia Finansmanı Global Eşbaşkanı Fischer, Türkiye'de 2013-2014 yıllarında özelleştirmetakviminde altyapı tarafında toplamı 10 milyar doları bulacak projeler yer aldığını ve aktifşekilde bunların finansman tarafına odaklandıklarını söyledi.
Fischer, elektrik dağıtımı özelleştirmeleri gibi bazı ihalelerde iptaller ve bazıertelemeler olduğunu hatırlatırken, "Bu özelleştirmelerin yakında gerçekleşeceği konusundaoldukça iyimseriz. Büyük bir erteleme olmayacağını düşünüyoruz. Özelleştirmeler için doğru zamanolduğunu düşünüyoruz. Yeterli iştah var. Türkiye makroekonomik istikrarını kanıtladı. Genellikleözelleştirmelere güçlü yerel yatırımcılarla, uluslararası oyuncular birlikte teklif veriyor. Bunedenle çok iyimseriz" dedi.
Satış sürecinde olan varlıkların mevcut faaliyetleri özelleştirilen şirketler olduğunu vesıfırdan yatırım gerektiren (greenfield) projelerin taşıdığı riskleri taşımadığını söyleyenFischer, "Bunlar, mevcut elektrik üretim şirketleri, doğalgaz dağıtım şirketleri ve otoyollarlaköprüler gibi şu anda halihazırda faaliyette olan projeler. Piyasadaki yatırımcılardan önemliiştah var. Makul finansman yapılarının olacağı varsayımıyla, bankalar ve diğer oyunculardan daproje finansmanı sağlama konusunda gereken katılım olacaktır" dedi.
Özelleştirme İdaresi portföyündeki enerji ve altyapı varlıklarından Akdeniz EDAŞ, GedizEDAŞ, Boğaziçi EDAŞ, Hamitabat-Seyitömer ve Kangal termik santralleri ile Başkentgaz'ın ihalesüreci devam ediyor. Bu yılın geri kalanı ve önümüzdeki yıl içinde ise bu portföyden İstanbulAnadolu Yakası EDAŞ, Toroslar EDAŞ ve mevzuat düzenlemlerinin tamamlanması halinde İGDAŞ içinihaleye çıkılması bekleniyor.
ÖİB'nin önemli varlıklarından, boğaz köprüleri ve bazı otoyolların özelleştirilmesiihalesini de bu ay içinde tamamlaması bekleniyor. Gelecek yıl İzmir-Salıpazarı gibi bazılimanların özelleştirilmesi çalışmaları hızlanacak. Ulaştırma Bakanlığı'nın yürüttüğü İstanbul'a üçüncü havalimanı ihalesi ilanının da bu yıl içinde yayınlanması bekleniyor.
Hükümetin Orta Vadeli Program kapsamında bu yıl özelleştirme geliri beklemezekn, gelecek yıliçin OVP'de 4 milyar liralık özelleştirme geliri hedefi bulunuyor.
Fischer, Türkiye'nin kredi notunun 'yatırım yapılabilir' seviyeye getirilmesiyle, prensipolarak daha fazla kurumsal yatırımcının altyapı projelerine finansmanına katılmaya ilgiduyacağını belirtti.
Üçüncü havalimanı ihalesi için teklif verme süreci yaklaştığını hatırlatan Fischer,ilgilenen şirketlerle görüştüklerini ancak bu görüşmelerin şu an erken aşamada olduğunu ifadeetti.
Socar ve Turcas'ın İzmir'de inşaatına başladığı STAR Rafinerisi'nin finansmanındaçalıştıklarını söyleyen Fischer, finansmanın gelecek yıl Mart ayında tamamlanmasını beklediğinikaydetti.
Proje finansmanlarını gerçekleştirirken projelerin çevresel etkilerini bağımsız kuruluşlaradeğerlendirdiklerini vurgulayan Fischer, bu kritere uymadıklarını düşündükleri Türkiye'dekiprojelerde de yer almadıklarını sözlerine ekledi.