Anadolu tahvile koştu
Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, yurtiçi tahvil ihracında Anadolu'dan gelen talebin rekor düzeylere ulaştığını söyledi.
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
İSTANBUL - Bankalar KOBİ'lere yaptıkları yatırımların meyvelerini toplamaya başladı. Son yıllarda KOBİ'lerin ayağına giden, konferans ve seminerlerle bilgilendiren bankacılık sektörü, bu yatırımların geri dönüşünü yaşıyor. Toplam krediler içerisindeki KOBİ payını artıran bankalar, şimdi de ihraç ettikleri tahvil ihraçlarına en yoğun ilgiyi yine KOBİ'lerden görüyor.
Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, bu yıl içerisinde gerçekleştirdikleri 367 gün ve 18 ay olmak üzere 2 ayrı vadede toplam 330 milyon lira tutarındaki yurtiçi tahvil ihracına en yoğun talebi Anadolu’daki şubelerinden aldıklarını dile getirerek, 2011 ve 2012 yılındaki ihraçlarla toplamda 443 yeni müşteri kazandıklarını söyledi. Meriç Uluşahin, "Bu tarz ihraçlar genelde emeklilik fonları ve yatırımlarına satılır. Fakat biz tahvil ihracımızın yüzde 90’ını şubelerimizden bireysel yatırımcılara sattık. Büyük ağırlığı 60-80 bin lira arasında değişen tutarlarda satış gerçekleştirdik. Bireysel tarafta küçük küçük tutarlı müşterilere gittik. Bu satışların da büyük çoğunluğu Anadolu’dan geldi. Tahvil satışımızda Güney Doğu Anadolu, İç Anadolu, Karadeniz’deki şubelerimiz öne çıktı" dedi. Bireysel mevduat müşterilerinin yüzde 97’sinin birikiminin 250 bin TL’nin altında bulunduğunu kaydeden Uluşahin, ilk çeyrek itibariyle mevduat hacimlerinin toplam pasifin yüzde 65’ini oluşturduğuna değindi. Uluşahin, DÜNYA’nın Şekerbank’ın hedefleri, projeleri ve piyasalara yönelik sorularını yanıtladı.
ANADOLU TAHVİL İHRACINI SEVDİ: 2012 yılı içinde gerçekleştirdiğimiz tahvil ihracında 285 yeni müşteriye ulaştık. 2011 ve 2012 yılındaki ihraçlarla toplamda 443 yeni müşteri kazandık. Söz konusu ihraçta toplamda 4.053 adet olarak gerçekleşen talebin, adet bazında yüzde 98.9’u, tutar bazında ise yüzde 93.4’ü şubelerimiz aracılığıyla geldi. Ayrıca yine bu yılki ihracımızda gerçekleşen toplam talebin adet bazında yüzde 61’i, hacim bazında ise yüzde 52’si Anadolu’dan, yani 3 büyük il merkezi dışındaki şubelerimizden geldi. Geçtiğimiz haftalarda toplam 330 milyon TL için yaptığımız tahvil arzında, ihraç tutarının 1.3 katı olmak üzere toplam 431 milyon TL nominal talep topladık. Toplamda 4.053 adet olarak gerçekleşen talebin, adet bazında %98.9’u, tutar bazında ise %93.4’ü şubelerimiz aracılığıyla geldi. Geçtiğimiz yıl da 350 milyon TL ve 150 milyon TL olmak üzere iki aşamada toplam 500 milyon TL tutarında tahvil ihracı gerçekleştirmiş ve hem adet hem de tutar bazında toplam arzın iki katına yakın talep toplanmıştı. Gerçekleşen talebin adet bazında yüzde 92’si ise bireysel yatırımcılardan gelmişti. Ayrıca her iki yıl yapılan ihracımızda da toplam talebin yüzde 50’si Anadolu’dan gelmiştir. Bankamızın tahvil ihracına gelen talebin hem niteliksel hem de niceliksel olarak sergilediği tablo, Şekerbank’ın Anadolu’daki yaygın ve yerleşik bankacılıktaki gücünün teyidi niteliği taşımaktadır.
KOBİ KREDİLERİNİN PAYI YÜZDE 60’A ÇIKACAK: Üretimi destekleme amacımız çerçevesinde kredi portföyümüzün yarısını esnaf, çiftçi, küçük ve orta boy işletmelere ayırıyoruz. Genel olarak KOBİ kredilerinin toplam krediler içindeki payını gösteren bu oran, sektörde yüzde 23 civarında iken Şekerbank’ta yüzde 50’dir. Hedefimiz yıl sonunda KOBİ kredilerin toplam nakdi kredi portföyü içindeki payını yüzde 60’a çıkarmaktır. KOBİ tanımı içinde yer alan ancak Bankamız için ayrıca önem taşıyan esnaf ve küçük işletme, zirai müşterilerimizin kredi portföyümüzden aldığı pay ise yüzde 25’tir. Aynı oran tüm sektör kredi portföyü içinde yüzde 14 civarında bulunuyor. Yıllık cirosu 5 milyon TL’ye kadar olan işletmeleri kapsayan bu segmentteki nakdi kredilerde 2011 yılında yüzde 42 büyüyerek yaklaşık 2 milyar TL’lik bir kredi büyüklüğüne ulaştık. Mart 2012 verilerine göre esnaf, tarım, küçük işletme kredilerindeki yıllık büyüme oranımız yüzde 47 olarak gerçekleşti. Bu alanda pazardaki yıllık büyüme oranı ise yüzde 32 civarında seyrediyor. 31.03.2012 tarihli konsolide olmayan bilançomuza göre, toplam aktiflerimizin yüzde 61’ini krediler oluşturuyor. Ülkemiz kalkınmasını ve Anadolu girişimcisini destekleme yönünde, bu oranı önümüzdeki dönemde daha da yukarı çekmeyi hedefliyoruz.
SERMAYE BENZERİ KREDİ İÇİN ÇALIŞIYOR: KOBİ alacaklarının teminat gösterildiği Türkiye'nin ilk Varlık Teminatlı Menkul Kıymet (VTMK) ihracını gerçekleştirdik. Krizden sonra böyle bir ürünle çıkmak çok önemliydi. Bizim toplam yurtdışı borçlanmamız 700 milyon dolar civarında. Bunun içerisinde 150 milyon dolar sendikasyon. Sermaye benzeri kredi için çalışmalarımız var. Sendikasyonu ise son çeyrekte gündeme getirebilir veya tutarı artırabiliriz.
200 BİN MÜŞTERİNİN 80 BİNİ HASAT KARTLI: Bankacılık sektöründe 2011 yıl sonunda tarım kesimine kullandırılan kredi toplamı 29.3 milyar TL ye ulaşırken bu miktarın toplam krediler içindeki payı yüzde 4.5’e karşılık geliyor. Kamu bankalarının tarım sektörüne verdiği kredileri ayrı tuttuğumuzda ve sadece özel bankalar dikkate alındığında ise bu oranın yüzde 1.6’ya gerilediği görülüyor. Kuruluş misyonu tarımın finansmanı olan Bankamızda ise tarım sektörüne verilen kredilerin toplam krediler içindeki payı yüzde 6.8’dir. Bankamızın 200 bin civarındaki çiftçi müşterisinin 80 bini Hasat Kart sahibi olup, bu kart ile hububattan mazota tüm ihtiyaçlarını ekim zamanı uygun oranlarla anlaşmalı tedarikçilerden alabilmekte ve tüm ödemelerini kendi hasat zamanlarında yapabiliyor.
85 MİLYON LİRALIK 30 YILLIK KONUT KREDİSİ: Bankamızın iştiraki Şeker Finans aracılığı ile sunduğu 30 yıla varan vadeli konut kredisi kapsamında bugüne kadar 85 milyon TL kredi kullandırdık. Ortalama kredi büyüklüğü 85.000 TL olurken, ortalama vade ise 147 ay olarak gerçekleşti. Uzun vadede uygun faizle ülkemizde gerçek anlamda ilk mortgage ürününü sunan bu yapı ile ilk kez konut alacak olan orta düzeydeki gelir sahiplerini ev sahibi yapmayı ve halkımızın daha nitelikli konutlarda oturmasını sağlamayı hedefliyoruz. İkametgah amaçlı konutlara verilen bu konut kredisinde maksimum tutar ise 525 bin TL.
KONSALİDASYON BEKLEMİYORUM: Türkiye’de bankacılık sektörünün gideceği çok yer. Ekonominin banka ile buluşacağı çok yer var. Bu nedenle de alınacak pazar payı çok var. Sektörde konsalidasyon olmasını öngörmüyorum. Anadolu’ya gidip baktığımızda hala küçük işletmenin de özel bankacılık talebi olduğunu görüyoruz. Çok paralı kişiye yapılan özel bankacılıktan bahsetmiyorum. Hala küçük kesimde de özel bankacılık isteyen segment var, biz buna yöneleceğiz. Büyük bankalardan ziyade orta büyüklükteki bankalara rol düşüyor. Biz operasyonel maliyetlerimizi, kendi alt süreçlerimizi teknoloji ile buluşturarak aşağı çekeceğiz. Müşteri kendisine dokunulmasını ve özel servis istiyor. Orta ölçeğin getirdiği esneklikler yadırganamaz.
BİZİM NOTUMUZUN DEĞERİ BU DEĞİL: Moody’s’in kredi notu artırımının devamının gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Yunanistan ve diğer ülkelerle kıyasladığımız zaman görüyoruz ki; bizim notumuzun değeri bu olmamalı. Maalesef bir dolu kararlar kredi derecelerine göre veriliyor. Üzen tarafı o oluyor. Kısa vadede değil ama belki biraz daha cari açık ile ilgili sinyaller yerine oturduktan sonra bir artış gelmeli. Nedeni bilinmez ama notumuzun artırılmasında bir çekingenlik var.
Bileziği, yüzüğü hurdaya çevirmeden kredi vermenin yolunu arıyoruz
Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, altın bankacılığı ile ilgili mevduat ve alım - satım tarafında faaliyet gösterdiklerini, altın fonlarının da olduğunu belirterek, farklı alternatifler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Uluşahin, piyasada altını hurdaya çevirip mevduat yapıldığını hatırlatarak, kendilerinin üzerinde çalıştığı modelle ilgili olarak şunları söyledi: "Müşteri yüzüğünü, bileziğini belki bozmak istemiyor. Biz de bileziği, yüzüğü hurdaya çevirmeden kredi vermenin yolunu arıyoruz. Tarafları garantiye alacak bir yapıyı kurabilirsek hurda altına çevirmeden kredilendirme yapabilir miyiz? Bunun yollarını arıyoruz. Bileziğini rehin vererek yüksek faizle borçlanan kesimi finansal sisteme sokmayı istiyoruz. Bunun değerlemesini nasıl yaparız? Nasıl emanette tutarız? Banka bilançosunda bunu nasıl gösteririz? Bunu nasıl likiditeyi çevirip, müşteriye yansıtabiliriz? Bunları teminat olarak kullanabilir miyiz? Tüm bu soruları araştırıyoruz. Henüz son halini vermedik, ama üzerinde çalışıyoruz."
Merkez Bankası ile aynı lisanı konuşmaya başladık
"Merkez Bankası’nı bu sene daha iyi okuyoruz" diyen Meriç Uluşahin, geçen senenin ikinci yarısından itibaren bu esnek politikalara alıştıklarını ve daha rahat okumaya başladıklarını söyledi. Uluşahin, "Bunun da avantajı var. Çünkü sektörün ve genel global gelişmelerin de önünde MB alışılmış algıları kıran politikalar uygulamaya başladı. Buna alışmak bizim için de zaman aldı. Bunu algıladıktan sonra da neyin ne olduğunu biliyoruz. Kendi senaryolarımıza da bunu daha rahat oturtur olduk ve aynı lisanı konuşur oldu. Biz biraz geriden geliyorduk. Bundan sonra MB aynı esnek politikasını sürdürecek. Zaman zaman tam anlayamadığımız için eleştirdiğimiz noktalar oluyor, ama bunun aslında olumlu bir şekilde geri döndüğünü görüyoruz. Merkez Bankası’nın kısa zamanda politika faizini indirmesini beklemiyorum. Belki 3. çeyrek sonlarına doğru gündeme gelebilir. MB’nin en büyük ayrışmasının sebebi kendi dinamiklerine göre hareket ediyor" diye konuştu. Uluşahin, Avrupa’nın olumsuzlaşmasının iç piyasada daha gevşek politikaları, ekonomiyi canlandırıcı politikaları gündeme getireceğini kaydederek, yatırımcılara TL’de kalmalarını tavsiye etti.
YURTİÇİNDE BÜYÜYÜP, DERİNLEŞECEĞİZ
Meriç Uluşahin, yurtdışının öncelikleri arasında olmadığını belirterek, yurtiçinde kendi öncelik verdiğimiz yerlerde büyümeyi hedeflediklerini söyledi. Uluşahin, "Önümüzdeki kısa ve orta dönemde Türkiye’nin daha da yükseleceğini, hem ekonomik olarak hem bu pazarların potansiyel vaat ettiğini inanıyoruz. Buradaki konumumuzu biraz daha derinleştirmek istiyoruz. Bir opsiyon, bir fırsat çıkar her zaman değerlendiririz ama önceliklerimiz; yurtiçinde büyümek ve derinleşmek ve oraya doğru gerekli konumlamayı yapmak. Bu sene 12 şube açacağız. Bu şubelerin biri çoğu Anadolu’da olacak, stratejimize uygun yerlerde büyümek olacak. Yüzde 62’si Anadolu’da bulunan 272 şubemiz var. Şubelerimizin 33’ü 50 yaş üzerinde, 63’ü ise 40 yaş üzerinde, yani yarım asırdır aynı yerde, yörede hizmet veriyor. Bu yıl 120 kişiye istihdam sağlayacağız" dedi.