Ani ve keskin hareketin sebebi ne?

İngiliz sterlininde Asya piyasasında yaşanan sert hareketin neden kaynaklandığı anlaşılamadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


İngiliz sterlini erimeye devam ediyor. Brexit’ten bu yana yüzde 16 kayıp yaşanan sterlin/dolar paritesi 30 yılın en düşük seviyelerinde.

Ancak bu sabaha karşı sterlin/dolar paritesinde yaşanan ani ve keskin hareket dikkat çekti. İngiliz sterlininde Asya piyasalarında yüzde 10'a yaklaşan kayıplar gördü.

Uzmanlar piyasayı şekillendirecek herhangi bir haber akışının olmadığı bir anda gerçekleşen bu keskin hareketin neyden kaynaklandığını henüz bilemiyorlar.

Asya piyasalarında sert bir şekilde düşerek 1,1964'ü gören sterlin/dolar paritesi yine hızlı bir şekilde toparlasa da dünkü kapanışa göre yüzde 1,3 azalışla 1,2455 seviyelerinde dengelendi.

Ani hareketin sırrı...

Birçok değişik açıklama getirildiğini ve hepsinin de trade, algoritma, bilgisayar bazlı olduğunu belirten Kapital Fx Araştırma Uzmanı Enver Erkan, söz konusu olasılıkları şöyle sıraladı:

Ani hareket akla ilk önce “şişman parmak” olasılığını getiriyor. Hatalı emir girişi böyle bir harekete neden olmuş olabilir. Piyasada likiditenin azaldığı bir saatte girilmiş yüklü bir GBP satış emri de harekete neden olmuş olabilir.

Traderların satış için en yakın emirlerini spotun 100 tick altına yerleştirmeleri ile beraber algoritmik tradelerin yol açtığı bir durum olabilir.

Piyasada likiditenin kaybolmasıyla düşüş ivme kazanmış olabilir. Asya traderları “bid” fiyatının aniden kaybolduğunu, bir veya daha fazla likidite sağlayıcının kendini kapattığını söylüyorlar.

1,25 – 1,20 fiyatlarında biriken birçok yüksek miktarlı satış opsiyonları var. Bu seviyelerden alım emirlerinin gecikmesi ile de likiditenin olmadığı bir anda serbest düşüş olmuş olabilir.