Apple ciro beklentisini düşürdü

Apple, zayıf iPhone satışları nedeniyle ilk çeyrek ciro beklentisini aşağı yönlü revize etti. Açıklamanın ardından hisse piyasalarında düşüşler görüldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Apple, Çin ekonomisindeki zayıflık ve buna bağlı olarak iPhone satışlarının beklenenin altında kalması nedeniyle ilk çeyrek ciro tahminini düşürdü.

California merkezli teknoloji şirketi, ilk çeyrek için ciro beklentisini 89-93 milyar dolar aralığından 84 milyar dolara indirdi. Bu analistlerin beklentisi olan 91.5 milyar doların çok altında.

Böylece Apple çeyrek dönem bilançosunu açıklamasından önce iPhone'u 2007’de piyasaya sürmesinden bu yana ilk defa gelirine yönelik uyarı yapmış oldu.

"Yavaşlamanın boyutunu göremedik"

Apple CEO'su Tim Cook yatırımcılara gönderdiği mektupta aşağı yönlü revizyona neden olarak Çin'deki zayıflamanın ve beklentilerden düşük iPhone satışlarının yanı sıra, diğer ülkelerde yeni iPhone modellerine talebin düşündükleri kadar güçlü olmamasının da rol oynadığını belirtti.

Cook mektubunda, "Başlıca gelişmekte olan piyasalarda bazı zorluklar öngörüyorduk, ancak özellikle Çin'de olmak üzere ekonomik yavaşlamanın boyutunu önceden göremedik" ifadelerine yer verdi.

Çin ekonomisi ABD-Çin ticari ilişkileri kaynaklı belirsizlik nedeniyle zayıf seyrediyor.

"Çinliler Apple almamayı seçiyor"

Cook ayrıca, CNBC'ye Apple ürünlerinin Çin hükümeti tarafından hedef alınmadığını, ancak bazı tüketicilerin şirketin bir ABD markası olması nedeniyle iPhone veya başka bir Apple cihazı almamayı seçtiklerini söyledi. Cook, "Daha büyük sorun, Çin ekonomisinin yavaşlaması ve daha sonra onu baskı altına alan ticaret gerginliği" dedi.

ABD vadelileri ve Asya borsaları düştü

Açıklamanın ardından Apple hisseleri kapanıştan sonraki işlemlerde yüzde 8 geriledi.

ABD borsası vadeli işlemleri de Wall Street'in zayıf seyirle açılmasına işaret etti. Nasdaq vadeli işlemleri yüzde 2.2 ve S&P 500 endeksinin vadeli işlemleri yüzde 1.3 geriledi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi ilk işlemlerde yükseldikten sonra yüzde 0.4 geriledi. Japonya piyasaları tatil dolayısıyla kapalı ancak Nikkei endeksinin vadeli işlemleri yüzde 1.9 geriledi.

Çin ve Hong Kong hisseleri dalgalı seyir izlerken, yatırımcılar Pekin yönetiminin yavaşlayan Çin ekonomisi için yeni destek tedbirleri almasını bekliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir