Asya borsaları yükselişe devam etti

Asya borsaları ABD'de Nasdaq endeksinin rekor kırdığı dünkü güçlü seansı izleyerek art arda beşinci günde de yükselişe devam etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Asya borsaları ABD'de Nasdaq endeksinin rekor kırdığı dünkü güçlü seansı izleyerek art arda beşinci günde de yükseliş kaydederken, ABD ekonomisi hakkında iyimserlik riskli varlıklara iştahı artırdı. Euro ise Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunun ardından siyasi endişelerin hafiflemesiyle kazanımlarını korudu.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.3 yükselişle Haziran 2015'ten bu yana en yüksek seviyelere yakın seyrediyor. Asya borsalarındaki kazanımlara Japonya ve Avustralya öncülük etti.  Asya piyasalarındaki yükselişte itici güç ABD borsalarındaki güçlü kapanış oldu. Teknoloji şirketleri ağırlıklı Nasdaq endeksi dün rekor kırarken, Dow Jones ve S&P 500 endeksleri ABD'li şirketlerin parlak görünümüne işaret eden güçlü bilançoların ardından tarihi zirvelere yaklaştı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın bugün açıklayacağı vergi reformu hakkındaki haberler de
risk iştahını destekledi. Vergi reformunun bileşenleri arasında kurumlar vergisinin ve
şirketlerin yurtdışı faaliyetlerden sağladığı mevcut ve geçmiş kârlara uygulanan
vergilerin düşürülmesi bulunuyor.

ABD'de ödenek sıkıntısı nedeniyle federal devlet faaliyetlerinin hafta sonundan
itibaren durması ihtimali ise Trump'ın Meksika sınırına inşa etmek istediği duvar için
ödenek talebini Kongre'den çekmesinin ardından azalarak piyasalar üzerindeki baskıyı
azalttı.

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimleri ilk turunu AB yanlısı merkez aday Emmanuel
Macron'un kazanması ardından hafta başında güç kazanan euro, kazanımlarını korudu. İkinci
tur anketleri, Macron'un AB karşıtı aşırı sağcı rakibi Marine Le Pen'den daha yüksek oy
alacağına işaret ediyor.

Döviz piyasalarında Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimleri ilk turunu AB yanlısı merkez
aday Macron'un kazanması sonrası toparlanan risk iştahı gücünü bugün korurken, yatırımcıların gerileyen güvenli liman talebi sonucu yen değer kaybetti. Dün yen karşısında yüzde 1.2 değer kazanarak üç ayın en keskin yükselişni kaydeden dolar, bugün de 0.2 değer kazanarak 111.3 yene kadar çıktı. Dolar, Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonucu hakkındaki endişelerin azalmasının yanı sıra ABD'de dün açıklanan güçlü konut satışları verisi ve ABD Başkanı Trump'ın bugün açıklaması beklenen vergi reformu tasarısından destek buldu.
Küresel piyasalarda güçlenen risk iştahı borsalara da yansıdı. ABD'nin Nasdaq endeksi dün rekor kırarken, Dow Jones ve S&P 500 endeksi zirvelere yaklaştı. Euro, dün Fransa'da Pazar günü yapılan ilk tur seçimlerin getirdiği rahatlamayla beş buçuk ayın zirvesi 1.0950 dolara kadar yükseldikten sonra bugün yüzde 0.1 artıda 1.0938 dolardan işlem görüyor.

Fransa'daki seçimlerin ikinci turunun AB'ye şüpheyle yaklaşan adaylar arasında bir yarışa dönüşmemesi ve Avrupa ekonomisinin son yılların en iyi performansını göstermesi ECB için aşırı gevşek para politikasını sıkılaştırabileceğini hatırlatmak için fırsat yaratabilir. ECB yönetim kuruluna yakın üç kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre, merkez bankası Haziran ayında para politikasını bir adım sıkılaştırabileceğine yönelik bir sinyal vermeye başlayabilir.