Asya'daki 16 trilyon dolar getiri arıyor

Akbank, Euroweek'in Borçlanma İşlemleri ödüllerinde (Bond Awards) 3 birincilik kazandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Ece CEYHUN

LONDRA - Akbank Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli, Türkiye'nin artık şampiyonlar ligine yükseldiğine işaret ederek "Dün borç aldığımız IMF'e bugün borç veren konumuna geldik. Moody's den gelen yatırım notu önümüzde yepyeni fırsatlar açacak" dedi. Kefeli, ratingin farklı bir yatırımcı kitlesini de Türkiye'ye getireceğine belirterek "Asya merkezli 16 trilyon dolar tutarındaki fonların getiri arayışı içinde olduğunu biliyoruz" diye konuştu.

Euroweek ödül töreni öncesinde Londra'da açıklamalarda bulunan Akbank Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli, uluslararası fonlar ve borçlanma piyasası hakkında bilgi verdi.

Türkiye'nin IMF'ye olan borcunun kapanmasının ve artık Türkiye'nin IMF'ye fon sağlayan bir üye devlet statüsüne gelmesinin önemine değinen Kefeli, "Masanın öteki tarafına geçmek Türkiye'yi farlı bir lige taşıyacak" dedi. Kefeli bu ligi 'şampiyonlar ligi' olarak da tanımlarken "Bu gelişme ülkemizin uzun vadeli büyümesini pozitif etkileyecektir" dedi.
Japon ev kadınlarının perakende yatırım piyasası Urudashi'nin Brezilya'daki bazı karışıklıklar nedeniyle bu ülkedeki yatırımlarını azalttığını ve iki yatırım yapılabilir rating notunun bu yatırımların kapısını açacağına işaret eden Kefeli, "Rating notunun artması ile farklı bir yatırımcı bazına gitmiş olacağız. Uzakdoğu Türkiye'yi tanımıyor ve tek rating onlara yetmiyor. Likidite inanılmaz derecede bol. Asya'da 16 trilyon dolar fonlarda birikmiş para var. Japonya'da getiri negatif. Bu para yatırım yaptığı zaman belirli bir gelir getirecek aktif arıyor. Asya'dan Türkiye'ye son günlerde önemli bir giriş olduğunu görüyoruz. Şimdi biz bir program kuralım ve pencere açıldığında hemen ihraç yapalım istiyoruz" bilgisini verdi.

Artık biz değil onlar kendilerini anlatıyor

Kefeli, dünyada ortamın çok değiştiğini ve Ekim 2012'deki eurobondu çıkartırken hiç road show yapmadan bir gün içinde ihracı tamamladıklarını kaydederek "Dünya artık çok değişti. Biz artık road show'a gittiğimizde kendimizi ve Türkiye ekonomisini anlatmıyoruz. Onlar bizi çok iyi biliyor. Artık yatırımcılar kendilerini bize anlatmaya başladı" diye konuştu.
 
Şanghay'da temsilcilik açmak istiyor

Hülya Kefeli, Şanghay'da temsilcilik açmak için başvuruda bulunduklarını Rusya'da temsilcilik açma planları olduğunu da söyledi. Bankacılık sektöründe örnek işbirliği modellerini hayata geçirdiklerini söyleyen Kefeli, Türkiye'nin dünyada ihracat yapmadığımız sadece 2 ülke kaldığını ve bunlarında da Mikronezya ve Ganau olduğunu da kaydederek "Bence Türkiye bu dinamizmle 2023 dış ticaret hedeflerini kolaylıkla aşar. Biz de bu yolda her türlü imkanı dış ticaret firmalarımıza sunuyoruz" diye konuştu. Kefeli, dış ticaret konusunda banka olarak yaptıkları çalışmaları anlatırken de Bank of China, Mizuho Bank ve Japan Bank for International Cooperation'dan (JBIC) ile işbirliklerine son olarak Güney Kore'nin ihracat kredi kuruluşu The Export-Import Bank of Korea (KEXIM) ile imzaladıkları anlaşmayı hatırlattı.

Sendikasyonda maliyetler 100 baz puanın altına düşer

Uluslararası borçlanma piyasalarında Akbank'ın öncü rolüne dikkat çeken Kefeli, en son bu yıl mart ayında yaptıkları sendikasyon borçlanması ile bir yıllık dilimde LİBOR+100 baz puana kadar maliyeti düşürdüklerini ve bunun bir Türk bankası tarafından yapılan en düşük maliyetli borçlanma olduğunu belirtti. Kefeli, bundan sonra maliyetlerin 100 baz puanın altına düşeceği öngörüsünde bulunarak Türk bankalarının krizden önce, 2007'de Libor+0.45 puanla borçlandıklarını ama o zaman Libor'un bugünün çok üstünde yüzde 6'lar seviyesinde olduğunu hatırlattı. Akbank'ın şu anda toplam 3 milyar dolarlık bir sendikasyon ve yine 3 milyar dolarlık bir eurobond tutarı var.

Türklerin gurur gecesi oldu

Euroweek tarafından her sene düzenlenen Bond Awards (Borçlanma İşlemleri ödülleri) dünyanın önde gelen bankalarını biraraya getirirken Akbank gelişmekte olan ülkeler kategorisinde 4 dalda aday gösterildi ve 3 birincilik kazandı. Bu alandaki ödüllerin 'Oscar'ı olarak gösterilen ve kuruluşların herhangi bir başvuru olmaksızın yatırım bankaları tarafından belirlendiği seçimde Türkiye Cumhuriyeti Hazine Müsteşarlığı'da en başarılı kamu borçlanıcısı seçildi. Gelişmekte olan ülkelerdeki devlet hazineleri, banka ve firmaların aday gösterildiği oylamada en çok oyu toplayan Akbank, "Tüm Gelişmekte Olan Ülkelerin En Başarılı Borçlanan Kuruluşu" seçildi. Akbank 2008'den beri yapılan değerlendirmede bu kategoride Türkiye'den birincilik kazanan ilk özel sektör kuruluşu oldu. Akbank aynı zamanda, gelişmekte olan ülkelerdeki finansal kuruluşlar arasında da en yüksek oyu toplayarak "Tüm Gelişmekte Olan Ülkelerin En Başarılı Borçlanan Finansal Kuruluşu" ödülünü de kazandı. Akbank bu ödüle layık görülen ilk Türk bankası oldu. Akbank Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli ise en çok oyu toplayarak "Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'nın En Başarılı Borçlanma Yöneticisi" ödülüne layık görüldü. Kefeli de bu ödülü alan ilk Türk bankacısı oldu.