Asya'daki yangın Türkiye'ye de sıçradı

Yurtiçi piyasalar, Asya borsalarında yaşanan tarihi kayıplar sonrasın yeni yıla önemli kayıplar yaşayarak başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi 1049 puan kayıpla 70.677 puandan açıldı. Açılış itibarihle hisse senetleri ortalama yüzde 1,46 oranında değer kaybetti. 

Cuma günü piyasaların kapanış saatlerinde 2.9100/2.9120 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah 2.9389/2.9405 seviyesinden açıldı. 

Enflasyon verilerinin beklenenden kötü gelmesi, piyasalarda kayıpların derinleşmesini sağladı. Aralık ayında yüzde 0,09 oranında düşmesi beklenen enflasyon yüzde 0,21 oranında artaraken, yıllık enflasyon yüzde 8,81'e çıktı.

Veri sonrasında borsa 70 bin seviyesinin altına indi ve 69880 puana kadar gevşedi. Sonrasında bir miktar tepki alımı gören endeks, günün ilk yarısını 70750 paun seviyelerinde tamamladı. Dolar ise, 2,95 seviyesinin üzerine çıktı. Kurda işlemler öğle saatleri itibariyle 2,9430 seviyelerinden gerçekleşiyor.

Suudi Arabistan ile İran arasında başlayan gerginlik ve Çin'de imalat sanayinin daralmayı sürdürmesi piyasaları aşağı çeken iki neden olarak öne çıkıyor. 

Suudi Arabistan, Şii dini lider Şeyh Nimr al-Nimr'in idam edilmesinin ardından İran'daki büyükelçiliğinin basılması nedeniyle Tahran ile diplomatik bağlarını kesti.

Öte yandan Çin'de fabrika aktivitesi Kasım ayından da sert bir şekilde üst üste onuncu ay daralarak, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin 2016 yılında daha istikrarlı bir yola gireceğine dair umutları azalttı. 

Çin'in gösterge endeksi CSI300'de 2016 yılının ilk seansında düşüşün yüzde 7'ye varmasının ardından işlemler günün geri kalanında durduruldu.  Japonya Nikkei endeksi de yüzde 2.6 düşerek iki buçuk ayın en düşük seviyesine geriledi.  

Diğer Asya borsaları ve para birimleri Çin'de fabrika aktivitesinin daralması ve yuanın değer kaybetmesiyle zayıflarken, petrol fiyatlarında Suudi Arabistan ile İran arasında artan gerilimle beraber yüzde 3'e varan artışlar yaşandı.

Uzman görüşü

HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, Suudi Arabistan ile İran arasında başgösteren gerginlik ve Çin verisi nedeniyle piyasaların yeni yıla olumsuz bir eğilimle başladığını söyleyerek, "Jeopolitik riskler petrol ve altın fiyatlarında da yukarı yönlü bir harekete neden olmuş durumda. Çin'de ise son dönemde dengelenme yönünde gelen veriler yüreklere su serpmişken bugünkü veri daralmanın sürdüğüne işaret etmesi nedeniyle hayal kırıklığı yarattığı. Bu dakikalarda Çin borsa endeksi yüzde 7 düşüş kaydetmiş ve işlemler otomatik olarak durmuş durumda. Bu olumsuz havanın gün içerisinde tüm saat dilimlerine yansıması bekleniyor" dedi.

Türkiye cephesinde enflasyon rakamlarının bir miktar etkili olabileceğini ancak küresel risk iştahının olumsuz olduğu bir ortamda Türk mali piyasalarının olumlu olmasının beklenmemesi gerektiğini söyleyen Keresteci, "Bu nedenle TL ve TL cinsi yatırım araçlarının da yeni yıla satıcılı bir seyirle başlama ihtimalleri kuvvetli görünüyor. Her zaman yılın ilk gününü görmekte, izlemekte yarar var zira aralık ayındaki illikit ortam doğru bir gösterge teşkil etmez ve piyasalar bir süreliğine gerçek trendinin dışında kalabilir. Ocak başında ise yeniden likidite dönünce daha rasyonel fiyatlamalar hakim olabilir" dedi.