Ata pazar payını yüzde 2’ye çıkaracak

Demirel, 1.2 milyar liralık varlık yönettiklerini, yüzde 1 olan pazar payını, iki katına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ata Finans Grubu İcra Kurulu Başkanı ve Ata Yatırım Genel Müdürü Murat Demirel, toplamda 1.2 milyar lira varlık büyüklüğüne danışmanlık ettiklerini, bunun 300 milyon lirasının yönetiminin de kendilerinde olduğunu belirterek; pazar paylarını bir yılda iki katına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Grubun faaliyetleri ve stratejileri ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Demirel, yönettikleri 50 milyon lira tutarında aktif büyüklüğü bir yılda 300 milyona çıkardıklarını belirterek, "Toplamda 1.2 milyar liralık büyüklüğe danışmanlık hizmeti veriyoruz, bunun 300 milyon lirasının kontrolü tamamıyla bizde. Önümüzdeki bir yılda yüzde 1 olan pazar payımızı, teknolojik altyapımız ve bilginin de desteği ile iki katına çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

Demirel, ayrıca, son dönemde kendileriyle çalışmak isteyen Körfez ve Avrupalı şirketlerin sayısının çok arttığını, özellikle bu bölgelerden parasını yönetmek isteyen aile şirketlerinin kendilerine başvurduğunu da ifade etti.

Türkiye'nin not artırımından sonra artık birinci lige yükseldiğini belirten Demirel, "Ancak birinci ligde top oynamak daha zor. Sorumlulukları var, bu sorumlulukların yerine getirilmesi çok önemli" dedi.

Kısa vadeli öngörüler ve tahminlerden çok yatırım için 18 ay ve sonrası vadelerde öngörülerinin olduğuna dikkat çeken Demirel "Kısa vadede ne olacağını göremiyoruz, çünkü çalkantılı bir dönem var önümüzde. Ancak ilerisini görüyoruz ve ona göre tespitlerde bulunuyoruz. Rüzgarın estiği yöne göre fikrimizi değiştirmiyoruz" dedi.

Sektörde konsolidasyon olur

Sektörle ilgili olarak SPK'nın aracı kuruluşlara ve portföy şirketlerine getirdiği sermaye düzenlemesinin etkisiyle konsolidasyonun olacağını kaydeden Demirel, sektörün artık iyileşmesi gerektiğini bu anlamda teknoloji ve bilginin de en önemli altyapılar olacağını kaydetti.

Yeni dönemde "hakkını vererek yapan" şirketlerin öne çıkacağını ifade eden Demirel, "Sektörde konsolidasyon olacak. Bu bizim açımızdan daha iyi. Sezar'ın hakkının Sezar'a verildiği bir dönem olacak" dedi.

Bütçe disiplini önemli

Ata Portföy Genel Müdürü Mehmet Gerz de, ekonomide bütçe disiplininin en önemli unsur olduğuna dikkat çekerek, "Bütçe disiplini bozulmadığı müddetçe piyasada düşüşler bizim için alım fırsatı" dedi.

Ata Yatırım Araştırma Müdürü Cemal Demirtaş ise, not artırımının ardından küresel fonların Türkiye'ye ilgisinin artmasını beklediklerini belirterek, önümüzdeki dönem beklentilerini şöyle sıraladı:

"Satın alma ve birleşmelerde artış, sermaye piyasalarının derinlik kazanması, Türk şirketlerinin daha uygun koşullarda finansman bulması, artan güven ortamında faize duyarlı sektörlerde hareketlenme olması, otomotiv, beyaz eşya, gayrimenkul ve sigortacılık sektörlerinde büyüme ve büyük ölçekli altyapı yatırımlarında artış.."

Ata Finans Grubu'nun makroekonomik tahminlerine göre, 2013 yılında Türkiye iç talep ile yüzde 4 büyüyecek. Bu yıl iç talep odaklı büyüme stratejisi cari dengede hafif bir bozulmaya yol açacak; buna göre 2013 sonunda cari açık/GSYH'nin de yüzde 6'dan yüzde 7'ye yükselmesi bekleniyor.

Ata Finans Grubu bünyesinde Ata Online, Ata Portföy, Ata Yatırım, Ata Invest, Ata GYO gibi kurumları bulunduruyor.