Babacan: Gecikmiş bir karar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Moody's'in not artırımında cari işlemler açığındaki azalmanın, iç ve dış talep arasındaki dengelemenin, kamu maliyesindeki güçlü konum ile yurtiçi tasarrufları artırmaya, enerjide dışa bağımlılığı azaltmaya ve rekabet gücünü yükseltmeye yönelik atılan yapısal adımlar etkili olduğunu açıkladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu bir kademe artırarak Baa3'e yükseltti. Böylece Türkiye'nin kredi notu Fitch'in ardından Moody's tarafından da "yatırım yapılabilir" seviyesine yükseldi.

Not artırımının açıklanmasının ardından dün gece geç saatlerde bir açıklama yapan Babacan, "2011 yılının ikinci yarısından itibaren uygulamakta olduğumuz politikalar sonucunda cari işlemler açığının önemli ölçüde azalmış olması, iç ve dış talep arasındaki dengeleme sürecinde elde edilen başarı, kamu maliyesindeki güçlü konumumuz ile özellikle yurt içi tasarrufları artırmaya, enerjide dışa bağımlılığı azaltmaya ve rekabet gücünü yükseltmeye yönelik olarak son dönemde atılan yapısal adımlar, bir çok ülkenin kredi notlarının düşürüldüğü bir ortamda bu neticenin elde edilmesinde önemli rol oynamıştır" dedi.

Türkiye'nin kredi notunun üç büyük kredi derecelendirme kuruluşunun ikisi tarafından yatırım seviyesinde değerlendirilmesinin önemini vurgulayan Babacan,"Artık ülkemiz tam anlamıyla yatırım seviyesine sahip (full investment grade) bir ülke olarak görülecektir. Böylece, daha önce kredi notu nedeniyle ülkemiz varlıklarına yatırım yapamayan bazı uluslararası kurumsal yatırımcıların yatırımlarını ülkemize yönlendirmelerinin önünde teknik bir engel kalmamış olacaktır" dedi.

Not artırım kararının yerinde ancak gecikmiş bir karar olduğunu belirten Babacan, "Ekonomide attığımız doğru adımlar sayesinde ülkemizin uluslar arası piyasa göstergeleri uzun süredir yatırım seviyesinde kredi notuna sahip ülkelere benzer düzeylerde bulunmaktaydı. Karar, piyasa göstergeleri ile kredi notumuzu biraz daha yaklaştırmıştır" dedi ve ekledi:

"Türkiye'nin kredi notunun bu seviyeye ulaşmasının sadece kamunun değil,özel sektör kuruluşlarımızın da finansmana erişimini olumlu etkilemesini bekliyoruz."