Bali: Kimse üzerimizden cephe genişletmeye çalışmasın

39'uncusu İzmir'de düzenlenen "İş'le Buluşmalar" toplantısında konuşan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, İş Bankası'nın adı gibi sadece 'iş'inde gücünde bir banka olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN - Sedat ALP 


İZMİR - İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, “Kimse kendi hedefi üzerinden ya da kendi hedefi uğruna gayri şeffaf medyalarda İş Bankası üzerinden, İş Bankası gibi bu ülkenin göz bebeği kurumları yıpratmayı denemesin. Bizim üzerimizden asla cephe genişletmeye çalışmasın” dedi. Adnan Bali, İş Bankası’nın siyasete değil, verdiği kredilerle Türkiye ekonomisine taraf bir banka olduğunu vurguladı. Bali, “Biz bu ülkeye tarafız, Türkiye’ye tarafız.  Ağırlığımızı daima ülkenin genel yararı lehine kullanırız. Krizlerde dalgakıran gibi hareket ederiz” vurgusunu yaptı.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, İzmir’de yapılan moderatörlüğünü Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın yaptığı 39’uncu İş’le Buluşmalar Toplantısı’nda uluslararası konjonktürü ve Fed’in açıklamalarını değerlendirdi ve Türkiye ekonomisine ilişkin görüşlerini aktardı. 

Adnan Bali, bankanın kuruluş kararının verildiği İzmir’den, son dönemde Twitter başta olmak üzere sosyal medya ve bazı basın organlarında hissedarlık yapılarıyla ilgili çıkan haberlere de cevap verdi. Bali konuşmasında “Bu kurumun hissedar yapısı üzerinden, bu kurumun kuruluşu üzerinden, yalan yanlış bilgilerle gayri şeffaf medyalarda aslı, astarı olmayan değerlendirmeler yapılıyor” dedi ve ekledi: “Bunların bir kısmı bilgi eksikliğinden, bir kısmı vicdan eksikliğinden yapılıyor. Böyle çalışan bir müessesede neyle oynandığının farkında olunmadan yapılıyor maalesef. İş Bankası’nın hissedar yapısı bellidir. En küçük bir belirsizlik yoktur. MKK’nın kayıtlarına bakan anında ne olduğunu ne bittiğini görür.” 

Parti temsili ‘vasiyete’ nezarettir

Adnan Bali, İş Bankası’nın hissedar yapısı incelendiğinde en yüksek payın çalışanlar ve emeklilerin oluşturduğunu anlatırken “Kurumsal manada en yaygın sahiplik modelidir İş Bankası. Bu güzel örneği ile de uzun dönemli kurumsal kimliğini de başarabilmiştir. Diğer taraftan sıklıkla sizlerinde rastladığı ya az bilgiyle yahut kısıtlı bilgiyle bahsedilen politik parti temsili konusu var. Defalarca ifade ettik. Atatürk paylarına isabet eden kar paylarının Atatürk’ün vasiyetleri gereği Türk Tarih ve Türk Dil Kurumu’na aktarılması sürecine nezaretten ibarettir politik partinin yönetim kurulundaki temsili. Parasal ya da teknik manada başka herhangi bir boyut içermez. Kimse kendi hedefi üzerinden ya da kendi hedefi uğruna gayri şeffaf medyalarda İş Bankası üzerinden İş Bankası gibi bu ülkenin göz bebeği kurumları yıpratmayı denemesin. Bizim üzerimizden asla cephe genişletmeye çalışmasın. Nitekim bu işe de yaramaz. Bu kurumun istikrarı, güveni, müşterilerinin teveccühü bu yönde yaratılmak istenen fırtınalara en kısa sürede en doğru şekilde verdi” diye konuştu.  

‘İş’le ilgili olmayan konulara taraf değiliz

“Adımız gibi işimizde gücümüzde olan bir bankayız” diyen Bali, “Bizim siyasetle derdimiz yok. Bizim siyasetimiz işimizdir. Faaliyet alanımızla ilgisi olmayan hiçbir konuda biz bu ülkedeki bir banka olarak taraf değiliz. Ama biz bu ülkeye tarafız… Türkiye’ye tarafız.  Ağırlığımızı daima ülkenin genel yararı lehine kullanırız. Krizlerde dalgakıran gibi hareket ederiz. Ticari saiklerle değil sosyal, kültürel ekonomik bütün unsurları dikkate alarak uzun vadeli bir anlayışla çalışırız” açıklamasını yaptı.

Ekmeğe yağ sürmemek için lafı çoğaltmayız

Banka olarak müşterilerine tanıdıkları limitleri de ‘çeyiz’ olarak tanımlayan Adnan Bali, çeşmenin bulunması değil, suyun sürekli akmasının önemli olduğuna da değindi. Adnan Bali, İş Bankası olarak hatalarını gördüklerinde de düzeltmeyi bilen bir banka olduklarını da aktardı. 
Bali, işlerinin dışında konular çıktığında ise “ağır başlı ağabeyler gibi” hareket ettiklerini anlatarak “Hemen acele edip topa girmeyiz. Acelecilik yapmayız. Bu tip konuları gündeme getirenlerin de ekmeğine yağ sürecek şekilde biz lafı çoğaltmayız. Çoğu kez muhatap da almayız” ifadelerini kullandı. 

Biz, aş, iş ve istihdamız

İş Bankası olarak en önemli kıstaslarının, işlerini teknik olarak doğru ve dürüst yapmak olduğunun altını çizen Adnan Bali, “Bugün Türkiye’de en büyüklerde dahil olmak üzere temelinde harcımızın olmayan herhangi bir grup yok” dedi. Sadece teknik ve bankacılık açısından bir işin yapılabilir olup olmadığına baktıklarını, siyaset, inançlar, düşünceler gibi her hangi subjektif bir kriterin defterlerinde yer almadığını da vurgulayan Adnan Bali, “Biz işimizin gerektirdiği teknik tutarlılıktan başka hiçbir kaygısı olmayan bir grubuz. Bu kaygı bu ülkeye ve paydaşlarımıza değer kazandırmak için böyledir. Bunun en önemli konularından biri de hiçbir paranteze indirgenmeyecek derecede bunu yaygın yapmamızdır. Bizi bu bakımdan bakıldığında bir banka ile sınırlamak da yanlıştır. Biz, aş, iş ve istihdamız. İş Bankası olarak biz istikrarız. Bizim varlığımız müşteri portföylerimiz istikrar manasına gelir” ifadesini kullandı. 

Makamlardan da gereken açıklamayı beklerdik

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, kendileri bu tip haberler karşısında açıklama yapmasa da görev tanımı bu olan, sorumlulukları olan makamlardan da gereken açıklamayı beklediklerini sitemini de iletti. Bali, şöyle konuştu: “Bizim içinde değil, hakikat için beklerdik. Biz buna ihtiyaç duyduğumuz için değil. Kendi, görev ve sorumlulukları bunu gerektirdiği için beklerdik. İş Bankası bunların hepsi nereye giderse gitsin biz taahhüdümüzden hiç vazgeçmeden bu konularla ilgili konsantrasyonumu bozmadan samimi çalışma anlayışımızı bu ülkenin irili ufaklı tüm tüketici kesimlerine, büyük projelerine büyük yatırımlarına hane halkının ihtiyaçlarına cevap vermeye devam edeceğiz. Milli bankacılığın önderi olmaya devam edeceğiz.”

Sadece KOBİ kredilerimiz orta ölçekli bir bankanın toplam kredisi kadar

Bugün İş Bankası’nın 238 milyar TL’ye varan aktif büyüklüğü ile özel bankalar arasında liderlik konumunu sürdürdüğüne de değinen İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, 29 milyar TL’nin üzerine çıkan öz kaynakları ile de Türkiye’nin en büyük öz kaynağına sahip banka olduklarına işaret etti. Bali, 155 milyar TL’nin üzerinde nakdi kredileri ve 113 milyar TL’nin üzerinde nakdi ticari kredileriyle de açık ara liderliklerini sürdürdüklerini aktardı. Bali, 66 ilde en yüksek nakdi ticari krediyi veren özel banka olduklarını diğer illerde ise ikinci sırada bulunduklarını aktardı. Bali, “Ekonomimize nakdi, gayri nakdi krediler yoluyla sağladığımız finansman tutarı 200 milyara ulaşmış durumda. Bunu da son derece yaygın mahiyette yapıyoruz. Bilançomuzun yüzde 65’i, sektör ortalamasının üzerinde, krediden oluşuyor. Gerçek bir bilanço. O kredilerin de yüzde 73’ü yani yarıdan çok daha fazlası ticari kredilerden oluşuyor.

Bütün bunları yaparken KOBİ’leri  de asla ihmal etmiyoruz. Bugün İş Bankası’nın KOBİ’lere kullandırdığı kredi tutarı bir orta ölçekli bankanın bütün kredileri kadardır. 45 milyar TL civarında. Bunları da nakış gibi işleyerek yaygın mahiyette Anadolu’nun her kentinde İstanbul, Ankara, İzmir ile sınırlı değil her kentte gerçekleştirdik. Mesleki erbaplık anlamında da bu kredileri verirken yaygın mahiyette verirken dökmedik, saçmadık. Takipteki krediler rasyosunda en fazla kredi veren bankanın neredeyse yarısı kadar düşük olması, sektörde yüzde 2.7, bizde yüzde 1.5, olması bu ülke adına kaynakların doğru tahsisi adına son derece önemlidir, kritiktir. Sadece bizim değil muhataplarımızın kaynağını da muhafaza etmek bakımından son derece önemlidir” diye konuştu. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir