Banco Popular ile işbirliği gelişecek

Başbakanlık Yatırım Ajansı, Banco Popular ile işbirliğinin geliştirilmesi için mutabakat zaptı imzaladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakanlık Yatırım Ajansı, İspanya'nın beşinci büyük bankası Banco Popular ile Türkiye ve İspanya arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla mutabakat zaptı imzaladı.

Mutabakat zaptı imza töreninde konuşan Banco Popular Uluslararası Bankacılık Bölüm Başkanı Juan Echanojauregui, Türkiye'de açtıkları temsilcilik ofisi ile daha fazla İspanyol yatırımını Türkiye'ye getirmek istediklerini söyledi.

Echanojauregui Türkiye'de bankalarla rekabet etmek için yer almadıklarını, Türk bankalarıyla işbirliğine gitmek ve sinerji yaratmak istediklerini de söyledi.

Toplam aktifleri 170 milyar euro olan Banco Popular'ın 17,000 çalışanı, İspanya, Portekiz ve ABD'de 2,750'den fazla şubesi, 11 ülkede de temsilcilikleri bulunuyor.

Polonya'da da bir ofis açtıklarını kaydeden Echanojauregui, Polonya ve Türkiye'nin kendileri için bankacılık faaliyetleri konusunda önemli iki ülke olduğunu ifade ederek, şu anda Türkiye'de bankacılık lisansı almak için henüz erken olduğunu ifade etti.

Echanojauregui, Türkiye'nin, bankacılık alanında daha fazla yatırım söz konusu olması durumunda ilk sırada yer alan ülkelerden biri olacağına dikkat çekerek, "Ama şu anda çok tüm bankacılık faaliyetleri konusunda bir başvuru için çok erken. Büyük yatırımlar ayrı bir konu. Ofis açmak 100,000 euro civarında. Çok yüksek sermaye gerektiren bir iş değil. Şubeleşerek devam etmek ise ayrı bir şey. Şu anda gündemde olan bir şey değil" dedi.

Türkiye pazarında zaten yer aldıklarını belirten Echanojauregui, "Biz bu pazara yeni girmedik. Türkiye İspanya ticaretinin finansmanında da bir payımız var. Ayrıca sendikasyon piyasasında da varız. Tüm bunların büyüklüğü 100 milyon euro civarında" diye konuştu.

Toplantıda konuşan Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı da, Banco Popular'ın Türkiye'de temsilcilik açmasının ardından bunun ileride farklı bir yola gidebileceğini belirterek, "Bir Japonya bankası da temsilcilik ofisi açmıştı. Ama bu bir lisans başvurusuna dönüştü ve 2013 yılında da bu banka Türkiye'de faaliyete geçecek. Kendileri lisans sürecinin olumlu sonuçlanması durumunda, 2013 üçüncü çeyreğinde de faaliyete geçme planı olduğunu söylemişlerdi" diye konuştu.

Japon bankalarından Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ (BTMU) bankacılık ruhsatı için BDDK'ya başvuracaklarını ve 300 milyon dolar ödenmiş sermaye ile faaliyete başlayacaklarını Temmuz ayında açıklarken, Mizuho Corporate Bank da Türkiye'de temsilcilik açmıştı.
 
Başbakanlık Yatırım Ajansı yarın ayrıca, Şubat 2012 tarihinde açtığı temsilcilik ofisi ile Türkiye pazarına giren Japon Sumitomo Mitsui Bank Corporation (SMBC) ile mutabakat zaptı anlaşması imzalayacak.